Annons:

JUST NU: Det blir ingen topp för smittspridningen i länet

Den senaste bedömningen innebär att det inte blir någon klar topp för smittspridningen i länet. Foto: MostPhotos

JUST NU: Det blir ingen topp för smittspridningen i länet

Det tycks inte bli någon klar topp för spridningen av Covid-19 i Kalmar län. Det beskedet ger Länsstyrelsen i dag. Skälet är att invånarna varit duktiga på att följa rekommendationerna.

Annons:

Att få smittkurvan så flack som möjligt har varit huvudmålet med Sveriges strategi. I Kalmar län tycks det ha lyckats. Länet är ett av de minst drabbade i landet såhär långt och har 226 bekräftade fall och 17 dödsfall. 

Nu gör man bedömningen att det inte blir någon klar topp av smittospridningen i länet. 

"Smittspridningen beräknas nu inte få någon klar topp, utan i Kalmar län är det en flackare kurva. Det bedöms höra ihop med att länsborna har följt och fortsätter följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer. Samtidigt väntas samhället vara påverkat under lång tid", skriver Länsstyrelsen i ett pressmeddelande. 

"Håll i, håll ut"

Samtidigt fortsätter Länsstyrelsen att uppmana allmänheten att följa riktlinjerna från Folkhälsomyndigheten. 

"Håll i, håll ut och håll avstånd, men håll kontakten! Bedömningen för Kalmar län är att antal sjuka fortsätter att öka. För att underlätta för sjukvården och skydda riskgrupperna är det viktigt att vi fortsätter att följa myndigheternas rekommendationer och regler. Fortsätt att hålla fysisk distans i samhället och undvik resor, fester och andra situationer där många träffas", skriver myndigheten. 

En dyster bild

När det gäller pandemins övriga konsekvenser för samhället målar Länsstyrelsen en alltmer dyster bild och varnar för att ännu fler evenemang kommer att ställas in. 

"Bland annat är besöksnäringen under stor press när event ställs in och öppningsdatum måste senareläggas. Campingplatser, bad och restauranger pekas nu ut som prioriterade behovsområden", menar Länsstyrelsen. 

Även den kommunala verksamheten är under allt större press och flera ser "ett stort behov av att genomföra provtagningar av personal och patienter även efter sjukhusvård innan patient/personal får återgå till boende eller arbetet". 

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt