Annons:

Pippi Långstrump fyller 75 år i dag. Foto: Pressbild

Grattis Pippi Långstrump – 75 år i dag

Pippi Långstrump blev Astrid Lindgrens genombrott. Böckerna om Pippi har getts ut i alla världsdelar och översatts till 77 språk. I dag fyller världens starkaste tjej 75 år

Annons:

För 75 år sedan, i dag, föddes Pippi Långstrump. Resten är, som man brukar säga, historia.

Pippi är en av Astrid Lindgrens mest älskade och hyllade karaktärer och Astrid Lindgrens Värld bygger en ny Pippi Långstrump-miljö lagom till 75-årsjubileumet. Att Astrid Lindgrens dotter Karin Nymans födelsedag sammanfaller är ingen tillfällighet. Det var just Karin som kom på namnet Pippi Långstrump och för henne och hennes vänner hittade Astrid på historier om Pippi och hennes vänner.

I samband med jubileet samarbetar också Rädda Barnen och Astrid Lindgren AB för att uppmärksamma situationen för flickor på flykt runt om i världen. Kampanjen Pippi of Today syftar till att bidra till en bättre framtid för barn på flykt och uppmärksammar Pippi Långstrum som förebild och Astrid Lindgrens arv som barnrättskämpe.

– För Rädda Barnen är det viktigt att arbeta för alla barns rätt till trygghet och skydd, och att särskilt finnas där för de barn som lever i störst utsatthet - såsom flickor på flykt världen över. Att Astrid Lindgren Aktiebolag kan stödja oss i arbetet för dessa flickor i Pippi Långstrumps anda är otroligt viktigt för att ge flickor den trygghet många av dem saknar idag, säger Helena Thybell, generalsekreterare på Rädda Barnen.

– Pippi Långstrump är själva sinnebilden för styrka, generositet och mod. Egenskaper som verkligen behövs i världen idag. I den här kampanjen hyllar vi Pippi, men också alla de flickor som behöver uppbåda styrka och hopp för att klara saker inget barn borde behöva utsättas för. För oss på Astrid Lindgren Aktiebolag är det en självklarhet att stödja de mest utsatta barnen, precis som det var för Astrid Lindgren under hennes livstid, säger Cilla Nergårdh, vd för Astrid Lindgren Aktiebolag.

Se musikvideon

I samband med födelsedagen har också en animerad musikvideo till "Här kommer Pippi Långstrump" tagits fram av Universal Music. Den är baserad på Ingrid Vang Nymans klassiska animeringar och producerats av norska Qvisten, som tidigare bland annat skapat kortfilmen "Räven och tomten".

I samband med födelsedagen tillängliggörs även musiken på norska, finska och danska samt på flera andra språk senare i år.

Här nedan kan du se musikvideon.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt