Annons:

Försäkringen gäller inte för trimmade A-traktorer

Försäkringen gäller inte för trimmade A-traktorer. Bilden är en genrebild. Foto: MostPhotos

Försäkringen gäller inte för trimmade A-traktorer

Under våren har många händelser inträffat med A-traktorer inblandade och Länsförsäkringar i Kalmar län har summerat lite kort hur försäkringen gäller för trimmade A-traktorer. Det kan också bli ett rättsligt efterspel för både ägare av fordonet och föraren. 

Annons:

En A-traktor är ett fordon som används av ungdomar och får köras i högst 30 kilometer i timmen. Men en hel del A-traktorer manipuleras till att gå fortare vilket innebär att skador på det egna fordonet vid en olycka inte ersätts av försäkringsbolaget.

Även om föraren av en A-traktor klarar sig från skador vid en trafikolycka är det en hemsk upplevelse. Senare kommer ett ekonomiskt efterspel.

"Det är en bil"

Om A-traktorn har trimmats och går fortare än 30 kilometer i timmen gäller inte försäkringen, då den inte försäkras som en bil, utan som transporterande motorfordon.

– Det största problemet med dessa fordon är att en stor del av dem har manipulerats för att kunna köra fortare än den tillåtna maxhastigheten. För oss innebär det ganska många gånger att fordonet ifråga inte är en A-traktor/EPA-traktor när olyckan sker, det är en bil, vilket medför att personen som kört inte har rätt körkort eller rätt försäkring. Det innebär att skador på egna fordonet inte kan ersättas från försäkringen. Däremot ersätts alltid skadorna på motparten, säger Christian Skogh, teknikerchef motorskador på Länsförsäkringar Kalmar län.

Enligt polisen är det många A-traktorer som står skrivna på ena föräldern, och brukas av son eller dotter i familjen som är mellan 15–17 år och har ett mopedkörkort. I dessa fall är det den registrerade ägaren som ansvarar för hur A-traktors skick och hur den används. Om A-traktorns konstruktiva hastighet överstiger tillåten hastighet kan ägaren riskera att dömas för tillåtande av olovlig körning, och föraren för olovlig körning.  

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt