Annons:

Nilsson (S):

Helen Nilsson (S) tror att dagens besked kommer väcka fler frågor kring mordet på Olof Palme. Foto: Simon Henriksson

Nilsson (S): "Tror att det här kommer väcka fler frågor"

34 år efter mordet på statsminister Olof Palme läggs utredningen ned. Stig Engström, även kallad Skandiamannen, pekas ut som misstänkt mördare.
– Jag tror att det här kommer väcka mer frågor, säger Helen Nilsson, oppositionsråd för Socialdemokraterna i Vimmerby.

Annons:

Den 28 februrari 1986 sköts Sveriges statminister Olof Palme ihjäl. Han dödförklarades strax efter midnatt – och i över 30 år har utredningen pågått kring vem som mördade Palme. 

I dag presenterade chefsåklagare Krister Petersson sina slutsatser och där pekas Stig Engström, Skandiamannen kallad i utredningen genom åren, ut som Olof Palmes mördare. Något motiv eller mordvapen finns dock inte. Nu läggs förundersökningen ned, då Stig Engström är avliden sedan 20 år tillbaka.

– Det blir som ett antiklimax. Man har sett fram emot det här, men man kan varken säga ja eller nej. Det är intressant att höra dem prata om det här och att Stig Engström inte har utretts som han hade utretts i dag. Men jag tror att det här kommer väcka mer frågor, för det finns många experter i det här fallet, säger Helen Nilsson, ledande socialdemokrat i Vimmerby.

"Ingen ny bevisning"

Helen Nilsson tror att många kommer ställa sig frågande till det här och tycka att detta är svagt.

– Det finns ingen ny bevisning och många ville ha mer besked. Man har gått och väntat på det här. Mycket i spekulationerna har pekat på någon form av teknisk bevisning, antingen ett vapen eller DNA på något sätt. Man hade hoppats på att de skulle säga att detta var ställt utom allt rimligt tvivel. 

– Samtidigt tänker jag att tänk om det var så här enkelt och så har man hållit på med det här i 34 år. Jag håller med om att han sticker ut och att man borde ha gått igenom honom mer noggrant för länge sedan. 

"Blev alldeles tom"

Helen Nilsson var på väg till jobbet 1986 när hon förstod att Olof Palme var död.

– Jag hade precis satt på radion i bilen på väg till jobbet. Då hade jag inte hört något om det här på natten. Då spelar man bara begravningsmusik och mitt i det där säger någon att Olof Palme är död. Min första tanke var att det här var usel radioteater. När det fick landa in blev man alldeles tom. Jag minns inget av resten av dagen, men jag minns de där minuterna i bilen. Jag känna den där känslan i kroppen än i dag. Det har varit ett öppet spår som har brutits upp då och då.

Hon känner också att Sverige som land förändrades efter mordet. 

– På något sätt levde vi i en trygg värld före det här och trodde inte att något sånt här kunde ske här. Det blev verkligen ett före och ett efter. Nu får vi nöja oss med det här, men det kommer ifrågasättas. Man kan välja att tro på det eller ifrågasätta det.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt