Annons:

ALV kan gå med 40 miljoner i förlust – påverkar kommande investeringar

ALV:s vd Joacim Johansson meddelar att bolaget räknar med en stor miljonförlust 2020. Foto: Simon Henriksson

ALV kan gå med 40 miljoner i förlust – påverkar kommande investeringar

Hade Astrid Lindgrens Värld inte ha kunnat öppna alls hade bolaget gått back 97 miljoner kronor. Nu pekar prognoser mot -40 miljoner.
– Det är ett jättetapp ekonomiskt, säger vd:n Joacim Johansson.

Annons:

I dag öppnade Astrid Lindgrens Värld upp parken för en annorlunda säsong. Coronapandemins effekter på samhället har förskjutit öppningen med en månad och endast 1 500 gäster tillåts i parken.

Under öppningsdagen besöktes parken av drygt 1 200 personer. 

Att 2020 kommer bli ALV:s värsta år ekonomiskt på länge är förstås ingen överraskning. Hade inte ALV alls öppnat hade det blivit 97 miljoner kronor back. Nu visar prognoser att det kan bli 40 miljoner back. 

2018 gjorde bolaget en vinst på drygt 9,3 miljoner kronor och förra året blev det till och med det bästa resultatet någonsin för bolaget.

– Det är ett jättetapp ekonomiskt. Den nivån vi är på nu är inte bra för framtiden, men det är än de 97 miljoner vi hade gått minus om vi haft helt stängt. Det trodde man inte att man skulle tycka för ett halvår sedan, men så är det, säger Joacim Johansson.

Obefintligt investeringsutrymme

Prognosen beräknas på att ALV kommer kunna ha omkring 3 000 gäster om dagen. Under högsäsongen ett normalår har ALV mellan 8 000 och 10 000 gäster om dagen i parken.

– Med facit på hand så är tajmingen att bygga en ny Ville Villekulla-miljö för 50 miljoner lagom bra. Men det kunde vi inte veta, säger han.

Hur mycket betyder de starka år ni har bakom er i det här läget?

– Det är klart att det är jätteviktigt. Självklart är det väldigt bra att vi har dessa år bakom oss, annars skulle det i princip vara helt omöjligt. Många företag lider av det i dag, att de inte har haft så god marginal eller goda år.

Påverkar det investeringar framåt?

– Såklart är det så. Investeringsutrymmet blir obefintligt, så är det. Men det gäller att gilla läget någonstans också. Vi är inte ensamma i det här och alla lider hårt. Vi får hoppas att det här läget inte råder nästa sommar. 

"Sken av lycka"

Att öppna parken och släppa in barn betyder mycket, säger vd:n.

– Jag stod i entrén i dag och såg hur alla barn sken av lycka när de såg Kling och Klang och fröken Prysselius. Det är därför vi gör det här, för att ge barn och familjer den möjligheten.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt