Annons:

Förstatligad skola lyfts på regeringsnivå: ”Ingen vet vad det innebär”

Anna Ekström (S) diskuterar en förstatligad skola i Sverige. Foto: Kristian Pohl/Regeringskansliet

Förstatligad skola lyfts på regeringsnivå: ”Ingen vet vad det innebär”

Frågan om att förstatliga skolan är omdebatterad. Nu ska regeringen utreda vad ett eventuellt förstatligande kan få för effekter. 
– Det är en trixig fråga, ingen vet vad ett förstatligande innebär, säger utbildningsminister Anna Ekström (S). 

Annons:

På presskonferensen med ungdomar från Vimmerby, Hultsfred och Oskarshamn fick utbildningsminister Anna Ekström frågan om ett förstatligande av skolan kan skapa en mer jämlik skola i Sverige.

– När man pratar om ett eventuellt förstatligande av skolan så är jämlikheten ofta en sak som man lyfter fram. Samtidigt är det en trixig fråga, ingen vet vad ett förstatligande innebär. Skolan har aldrig varit statlig i Sverige. Den har varit kommunal ända sedan 1800-talet. Det har alltid varit så att både kommunen och staten har bestämt olika saker för skolan, säger Anna Ekström och fortsätter: 

– Var gränsen ska gå för vad kommunen ska bestämma och vad staten ska bestämma, det är en väldigt viktig fråga. I 20 års tid, när jag har jobbat med skolan, så har man diskuterat om skolan ska förstatligas eller inte. Men jag har aldrig hört någon definiera vad ett förstatligande skulle innebära. Faktum är dock att jag ska titta på det. Vi ska se till att ta fram ett beslutsunderlag för vad ett förstatligande skulle innebära. Det kommer komma svart på vitt, det blir intressant att se om det kan leda till en ökad jämlikhet. 

"Har en stor majoritet emot oss"

Hon lyfter även frågan om friskolornas roll och funktion i det svenska samhället och vad som ska hända med den. 

– Det är en väldigt viktig fråga. Ska friskolorna ingå i ett förstatligande eller inte? Eller ska de fortsätta verka på samma sätt? Det är en väldigt viktig sak att ta ställning till om man diskuterar det.

Friskolor finns i alla länder och friskolor har funnits i Sverige i alla tider. 

– Alla partier tycker väldigt olika i frågan om de ska tas bort och om jag kliver ur ministerrollen så kan jag säga att vi socialdemokrater gick till val på att vi vill begränsa vinsterna i skolan. Där har vi kunnat konstatera att vi har en ganska stor riksdagsmajoritet emot oss. I januariavtalet, som vi har skrivit, har vi lovat att inte gå vidare i den frågan under den här mandatperioden men som parti tycker Socialdemokraterna att vinster i skolan är väldigt problematiskt. Vi tycker att pengarna ska gå till elever, undervisning och elevhälsa. Inte till vinster. 

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagensvimmerby.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt