Annons:

Kraftsamling för att rädda utsatta företag – vädjan om regelöversyn fick positivt svar

Jacob Koll, Kristina Alsér och Joacim Johansson samlade politiker och representanter för näringslivet för ett möte på Astrid Lindgrens Värld på torsdagen. Foto: Ossian Mathiasson

Kraftsamling för att rädda utsatta företag – vädjan om regelöversyn fick positivt svar

Astrid Lindgrens Världs stängning var ett hårt slag mot sommarens besöksnäring. Gårdagens möte med mång nyckelpersoner på Stadsmästargården la fokus på att kraftsamla och gjuta mod hos företagarna. 
– Det finns olika faser i detta arbete och först handlar det om att företagen ska överleva, säger Jacob Käll (C), kommunstyrelsens ordförande i Vimmerby kommun. 

Annons:

Astrid Lindgrens Värld samlade tillsammans med Vimmerby kommun och den lokala turistföreningen lokala, regionala och nationella nyckelpersoner till ”ett konstruktivt samtal” med anledning av turistmagnetens stängning för exakt en vecka sedan. 

På plats och digitalt hade politiker på alla nivåer och representanter för myndigheter och turistföretag möjlighet att ta del av mötet.

– Jag är oerhört glad för den respons som vi har fått så snabbt. Det visar att det är viktiga frågor, att det berör och att vi tror att vi kan göra saker tillsammans, säger Jacob Käll (C).

"Vill gjuta mod hos utsatta företag"

Kristina Alsér, ordförande i turistföreningen i Vimmerby, ser ett stort värde i att riksdagsledamöter från Kalmar län, Jönköpings län, Kronobergs län och Östergötlands län deltog på mötet. 

– Riksdagsledamöterna är lagstiftare. Jag är jätteimponerad av att det kommer riksdagsledamöter från alla fyra länen. Per Schöldberg (Kronoberg), Mattias Bäckström Johansson (Kalmar) och Monica Haider (Jönköping) sitter alla med i näringsutskottet, säger Kristina Alsér. 

Jacob Käll skickade ut inbjudningar till många nyckelpersoner förra helgen och trots att flera mejl studsade tillbaka på grund av inlagd semester så rasslade det till med positiva svar. 

– Syftet med samlingen är att vi vill gjuta mod hos alla utsatta företag och visa att vi kraftsamlar. Vi kan inte bara låta det passera. Samtidigt är det viktigt att visa hur viktig besöksnäringen är för alla landsbygdskommuner över hela södra Sverige och göra det samlat, säger Alsér och fortsätter:

– Vi hörde bland annat företrädare från Växjö kommun säga hur viktigt ALV är för dem så det handlar om att manifestera att det inte bara är en landsbygdsfråga. Det är en fråga som berör hela landet. För oss i Vimmerby med omnejd blev så tydligt med ett fritt fall, det är inte många som har ett draglok där det är så tydligt. 

Stöd och regler ska ses över 

Jacob Käll tycker att det var ett bra första möte där han fick en känsla av att regeringens samordnare Anders Ferbe, Anna Johansson från Tillväxtverkets ledningsgrupp och riksdagsledamöterna tog in informationen och förstod den tydliga oron. 

– Det känns som att de lyssnar på oss, de har nog haft det med sig ändå men det förstärks och blir ännu mer tydligt och kraftfullt nu. Det finns olika faser i detta arbete och först handlar det om att företagen ska överleva. Det är det primära men vi måste också titta framåt, utveckla och rusta för nästa säsong, säger Käll. 

Tillämpningen av lagar och regler är något som Joacim Johansson, Jacob Käll och Kristina Alsér pekar ut som en betydelsefull del i regeringens fortsatta arbete. 

– Jag tänker på stöden till företag som drabbas av krisen och att de verkligen ser över tolkningen av ordningslagen. Det är helt obegripligt och jag säger det igen. En restaurang får samla 200 personer och spela musik i en högtalare men har de en musiker som slår ett ackord på en gitarr så får det bara vara 50 personer. Det är samma lokal, samma ventilationssystem, samma mat, samma prisbild men det är antalet besökare som är den stora skillnaden. Den begriper inte vi inom kulturnäringen, vi finns också inom kulturnäringen även om det är barnkultur.

"Blir glad av att höra det"

Han blev ändå nöjd när Anders Ferbe sa att regler och stöd behöver förlängas och förändras. 

– Jag blir glad av att höra det. Det är vad vi i branschen efterfrågar så vi tycker att det passar bra med tanke på att de själva har kommunicerat ut att vi ska hålla i och hålla ut. Vi gör det men motprestationen behöver bli att de förändrar och förlänger regler och stöd, säger Joacim Johansson. 

I slutet av augusti väntar ytterligare ett möte och då är förhoppningen att regeringen har kommit en bit på vägen. 

– De är nog inte klara men jag ser framför mig att man har påbörjat processen. Då kan de återkoppla med att de ser över reglerna och behöver förtydligande förändringar med att anpassa det utifrån förutsättningarna som finns, säger Joacim Johansson. 

Jacob Käll lägger till:

– Jag tänker att det måste bli ännu mer konkret där regeringen säger hur långt de har kommit med regler och stöd som ska förändras och förlängas, säger Käll. 

Lutar åt ett överklagande

Under mötet fick han frågan om ALV tänker överklaga beslutet från polismyndigheten. 

– Det har vi inte tagit beslut på ännu och vi har ett antal veckor på oss. Känslan är just nu att det är mer troligt att vi gör det än att vi inte gör det, säger Johansson. 

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagensvimmerby.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt