Annons:

Joacim Johansson reagerar på dagens besked från regeringen. Foto: Simon Henriksson

Så reagerar kommunen och ALV på dagens besked – "Inte förvånande"

På onsdagsmorgonen presenterade regeringen en rad nyheter. Den exakta innebörden var förvisso något svårtolkad, men det tycks finnas en öppning för ALV.
– Det var inte förvånande att det kommer något, säger vd:n Joacim Johansson.

Annons:

På en pressträff på onsdagsmorgonen presenterade socialminister Lena Hallengren (S) och kultur- och idrottsminister Amanda Lind (MP) ett mer enhetligt och rättvist regelverk för nöjesparker, djurparker och temaparker.

– Detta möjliggör för arrangörer att kunna anordna sammankomster, när det blir olika tak beroende på förutsättningar. Vilka deltagarbegränsningar som ska gälla för sittande publik kommer behöva ses över av Folkhälsomyndigheten under remisstiden. Deltagarbegränsningarna ska återspegla smittläget i landet och åttabegränsningen ska inte ligga kvar längre än absolut nödvändigt, säger Amanda Lind.

Tillställningar med anvisade sittplatser ska kunna tillåta ett högre antal personer vid en sammankomst. Joacim Johansson, vd för Astrid Lindgrens Värld, vill vara försiktig.

– I någon form man kan man säga att det är lite tidigt att uttala sig. Vi vet inte hela innehållet, men vår verksamhet bedrivs utomhus och det vi vet om risker för smittspridning på utomhusaktiviteter talar för oss. Det var det den här pandemilagen skulle reglera och det är inget förvånande. Vad det sedan innebär för publikplatser utomhus och hur många som kan vara i parken, det får vi se, säger han.

Ska ut på remiss

Det här förslaget ska nu ut på remiss.

– Lyssnar man på Amanda Lind känner man mer möjligheter och lyssnar man på Lena Hallengren känner man mer begränsningar. Det är lite dubbla budskap, men det känns inte som att det är dåligt i alla fall. Exakt vad det innebär får vi se och jag har inte sett själva remissen än. Det intressanta blir vad man gör för riskbedömning med en utomhuspark? Det blir mycket spännande. Man måste vara optimistisk och tro att smittspridningen i maj är i ett annat läge. 

Branschorganisationen kommer svara på remissen, men om ALV på egen hand också kommer göra det är oklart.

– Vi yttrade oss kring pandemilagen och vi ska titta på om vi ska yttra oss även kring det här eller om det är fullt tillräckligt med branschorganisationen. Vi får invänta lite mer information och läsa på exakt först. 

Kommunalrådet positiv

Kommunalrådet Jacob Käll är positiv efter beskeden.

– Det ligger helt i linje med vad de och andra parker har önskat. Den här möjligheten öppnades när vi fick förslaget på pandemilag och jag känner att det är en bekräftelse på att det är på väg åt det hållet och mer mot individuella bedömningar, säger han.

Är du mer hoppfull kring en turistsäsong i Vimmerby nu?

– Jag är hoppfull, men vi har lärt oss ända sedan februari 2020 att det inte går att spå framåt. Vi har trott flera gånger att det ska lugna sig, men allt är osäkert. Kan det bli en turistsäsong är det bra för så många fler än ALV i slutändan.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt