Rötmånad. Så kallas den period i slutet av juli då både värme och luftfuktigheten är hög. Under denna period blir matgen lätt dålig om den hanteras fel. Här är tipsen på hur du håller maten fräsch och slipper slänga den under rötmånaden.
Behåll maten kyld
Se till så att kylkåpet håller 4 grader och att det inte blir för varmt. Använd kylklampar och frysväska när du hadlar och låt inte maten stå framme.
Var noga med hygienen
Tvätta händerna noggrannt innan du hanterar mat. Ta gärna med handsprit och vårservetter på utflykten. Diska alltid skärbrädan efter att du hanterat kött, och använd en ny skärbräda till grönsakerna.
Minska svinnet
Köp inte mer mat än vad du behöver och släng inte maten bara för att datumet har gått ut. Titta, lukta och smaka innan du slänger. Frys gärna ned brödet och ta upp så mycket du behöver.
(Källa: Livsmedelsverket)