Annons:

Bemanningsproblem stängde ner ambulansen i helgen

På grund av personalbrist var Virserum utan ambulans i helgen. Inte heller dagambulansen i Vimmerby kunde bemannas i lördags.
– Vi är hårt ansträngda och tål inte belastningar, säger ambulanschef Melker Engström.

Annons:

Sjukdomar, semestrar och ett län som på vissa håll är hårt ansträngt på grund av turistinvasion. Det är några orsaker till att Virserum helt tvingades vara utan ambulans den gångna helgen, samt att lördagens dagambulans inte kunde bemannas i Vimmerby.

– Det handlar om många faktorer gemensamt. Vi är hårt ansträngda och tål inte belastning. Internt har vi fått dirigera om vår kapacitet och ser till så att rätt resurs täcker upp för belastningar, säger Melker Engström, ambulanschef med ansvar för Västervik, Vimmerby, Hultsfred och Virserum.

–  Det har gått bra och inte medfört några konsekvenser för oss.

Stabilt läge i veckan

Inför den här veckan har man lyckats bemanna ambulansverksamheten enligt plan igen.

– Ja, i veckan är läget stabilt. Men det här är inget unikt för oss, utan andra avdelningar brottas med samma problem. Gummisnodden är uttänjd och den får inte gå av, säger Melker Engström.

Vad innebär detta för patienterna och patientsäkerheten?

– En sak kan ju vara förlängd väntetid, men vi har klarat det bra i helgen. Sedan har alla patienter ett egenansvar. Vi åker fortfarande på alldeles för många ärenden där ambulans egentligen inte skulle behövas.

– Om det är något råd man skulle vilja ge till allmänheten så är det att tänka efter om ambulans är nödvändigt i varje enskilt fall. Det är viktigt att man söker vård på rätt sätt och kanske inte överdriver behovet., menar Melker Engström.

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt