Annons:

Klart vilka grupper som prioriteras vid vaccinationsstarten

Folkhälsomyndigheten planerar nu som bäst för prioriteringsordningen av den kommande covid-19-vaccinationen. Och det är nu klart vilka som kommer prioriteras när det är dags att dra igång programmet.

Annons:

Sören Andersson är chef för Folkhälsomyndighetens vaccinationsprogram, och han tror att det handlar om runt två miljoner individer som kan komma att vaccineras i ett första skede, berättar han för SVT.

Om de läkemedelsbolag som kommit längst i utvecklandet av vaccin håller sina planerade leveranstider ska den första vaccinen kunna levereras till årsskiftet, och vaccinationsprogrammet dra igång därefter.

Dessa prioriteras

(FHM) håller som bäst på att lägga upp planen för hur vaccinationerna ska gå till och vilka grupper som ska prioriteras.

– Det är personer som är 70 år och äldre, och sedan vissa grupper som har underliggande sjukdomar som diabetes, hjärt- och kärlsjukdomar, högt blodtryck – den typen av sjukdomar som kan göra covid-infektionen värre, berättar Sören Andersson.

Ordningen oklar

Vilken ordning det kommer bli mellan dessa grupper är ännu oklart, utan beror till stor del ut hut det vaccin som kommer ut på marknaden ser ut.

– Är det så att det första vaccinet fungerar dåligt på äldre kan det hända att vi styr om och kör med hälso- och sjukvårdspersonal först, säger han till SVT.

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt