Annons:

  • Superspridare kan vara orsaken till utbrottet på sjukhuset

    En superspridare kan vara orsaken till utbrottet på Västerviks sjukhus.

  • Superspridare kan vara orsaken till utbrottet på sjukhuset

Superspridare kan vara orsaken till utbrottet på sjukhuset

En superspridare kan vara orsaken till utbrottet av covid-19 på en avdelning vid Västerviks sjukhus. Det säger biträdande smittskyddsläkare Per-Åke Jarnheimer.
– Det kan säkerligen vara så, menar han.

Annons:

Ytterligare tre personer, utöver de åtta som konstaterades i går, har bekräftats smittade av covid-19 på en särskild avdelning vid Västerviks sjukhus. Fortfarande återstår en del tester som inte har hunnit analyserats. Tidigare i dag gick regionen ut med att det rörde sig om mellan 20 och 30 tester. 

– Det är kanske där någonstans, men jag vågar inte säga det säkert. Jag får bara reda på de som är positiva, så jag vet inte hur många negativa som har passerat sedan dess. Jag låter det vara osagt, säger Per-Åke Jarnheimer, biträdande smittskyddsläkare. 

Totalt handlar det om cirka 150 personer som har testats. Det är personal och patienter som ligger i den siffran och inte några anhöriga. 

– Om anhöriga får symtom så ska de testa sig, men de är inte inräknade i det här läget. 

Då kan siffran egentligen vara klart högre?

– Det kan bli så att det smittar vidare, så kan det vara. 

"Inte så viktigt"

I början av pandemin skedde flera liknande utbrott som detta, säger Jarnheimer.

– Då var smittan mer utbredd och vi hade utbrott på sjukhus. Skillnaden är att vi inte hade den provtagningen vi har nu. Då kunde vi inte provta som vi kan nu och det var många som inte hade symtom som vi missade då. Nu provtar man alla och hittar fall även bland personer som känner sig friska. 

Vad vet ni om hur smittan kom in på avdelningen?

– Alternativen är personal eller patient. Men vi kan inte säga hur säkert. Det kan vara någon som varit symtomfri och därför är det svårt att datera det. En del av de som testar positivt vet vi inte när de blev smittsamma. Jag tror inte vi kommer få reda på det faktiskt och det kanske inte heller är så viktigt.

Varför är inte det viktigt?

– Åtgärderna nu blir samma oavsett. Det kan vara viktigt att veta om någon kommer från ett särskilt boende till exempel, då är det viktigt att veta om personen har blivit smittad där eller på sjukhus. Men om en personal smittats av en anhörig har det ändå gått så pass lång tid att den inte är smittsam, då är det mer historia. Det är intressant att veta, men det är inte helt enkelt att veta säkert.

Kan röra sig om superspridare

En teori är att det rör sig om en superspridare som är orsaken till utbrottet.

– Så kan det vara. Normalt sett är det inte jättesmittsamt utan symtom, men det finns enstaka personer som är rejält smittsamma och då kan man smitta många. Vi kan inte säga det säkert men säkerligen är det någon som varit mer smittsam än man brukar vara. Det kan helt enkelt vara otur i det här fallet.

Varför vissa blir så kallade superspridare vet man inte. 

– Det finns ingen sådan kunskap ännu i alla fall, att man kan säga att det är den typen av person eller att det är män eller kvinnor. Det vet man inte. 

"Allvarliga tecken"

Att utbrottet sker på ett sjukhus är allvarligt, säger Per-Åke Jarnheimer.

– Blir det spridning på sjukhus eller inom äldreomsorgen är det allvarligt, för det är här vi har de som har mycket större risk att bli svårt sjuka. Det är allvarliga tecken när det händer. 

Några brister i hygien- eller skyddsrutiner på avdelningen ska man inte ha sett, betonar han.

– Det är viktigt att poängtera det. Sånt här kan hända ändå. Men förutom att provta och kartlägga vilka som är smittade, så skärper man upp och påminner om hygienrutinerna. Det är viktigt att ständigt påminna om att hålla distans personal emellan också, inte minst i fikarum och annat. Det är lätt hänt att det blir trångt, så det behöver man hela tiden påminnas om. Men risken för sådana här utbrott kommer man inte undan helt oavsett.

Vilka fler åtgärder har vidtagits på avdelningen efter det här?

– Tidigare hade man visir, men nu används både munskydd och visir vid vård av alla patienter. Sedan har man säkerligen skärpt upp övriga rutiner också. 

"För tidigt att säga"

Smittspårningsteamet i regionen jobbar förstås med utbrottet. Men om smittkedjan är bruten kan Jarnheimer inte kommentera.

– Det är för tidigt att säga det. Inkubationstiden är upp till 14 dagar. 

Ser ni en risk för kraftig ökning i och runt Västervik de kommande dagarna?

– Det tror jag inte, men det är jättesvårt att sia om framtiden. I vissa regioner ser man tendenser till en ökning, men jag vågar inte säga något om det. 

Ska allmänheten i Västervik med omnejd agera något annorlunda den närmaste tiden?

– Nej, det behöver man inte. Man ska hålla sig till de riktlinjer som finns. Man ska sköta hygienrutinerna, tvätta händerna, hålla avstånd, inte gå till jobbet om man är sjuk och provta sig så fort man är det minsta sjuk. 

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt