Annons:

Vaccinationer igång nästa år –

Första kvartalet 2021 kommer vaccinationen igång i Sverige. Foto: MostPhotos

Vaccinationer igång nästa år – "Fel att tänka att det är över nästa sommar"

Första kvartalet 2021. Då väntas vaccineringen mot covid-19 komma igång. Men effekten av vaccinet är osäker.
– Det är fel att tänka att nästa sommar ”då är det här över”, säger Johan Carlson på FHM.

Annons:

Under måndagen hölls en presskonferens om den svenska vaccinstrategin och det dominerande budskapet var att befolkningen måste lära sig att förhålla sig till viruset under en lång tid framöver – trots ett vaccin. 

– Det är fel att tänka att nästa sommar ”då är det här över”. Ett vaccin kan inte ensamt stoppa pandemin, de viktiga förebyggande åtgärderna måste ligga kvar under överskådlig framtid, sa Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson enligt SVT.

Enligt Richard Bergström, Sveriges vaccinsamordnare, kan vaccinationerna i landet dra igång under första kvartalet nästa år. Sverige har säkrat fler vaccindoser än vi tros behöva. 

"Ger inte 100 procent skydd"

Skyddseffekten och eventuella biverkningar av vaccinen är något som myndigheterna kommer vara tvungna att följa upp efter att vaccineringen påbörjats. Inget vaccin ger 100 procent skydd, påpekade Bergström på presskonferensen.

– De övergripande effekterna av ett sådant här vaccin kommer inte riktigt att vara kända med tanke på hur snabbt det här går. Men kommer att ha en ganska god uppfattning om skyddseffekterna, sa han under presskonferensen.

De prioriteras

De som i första hand kommer att prioriteras när det gäller utdelningen av vaccinet är äldre över 70 år och personer i riskgrupper. Efter dessa är fokus på omsorgs- och vårdspersonal som har mycket kontakt med riskgrupperna. 

– Det handlar helt enkelt om skapa ett skydd kring de personer som har ett extra behov av skydd, sa Johan Carlson.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt