Annons:

Marie Nicholson säger att buskörningen ska lyftas i lokala Brå i höst. Foto: Arkivbild

Buskörningsproblemen ska lyftas i lokala Brå: "Pågående bekymmer i Vimmerby"

Polisen skulle få ytterligare ett verktyg om vissa gator stängdes av nattetid. Men Marie Nicholson (M), vice ordförande i kommunstyrelsen, är inte säker på att det är rätt väg att gå.
– Det kan bli så att man bara flyttar på problemet, säger hon.

Annons:

Odalparkeringen har stängts av fastighetsägarna för att undvika fler stora bilträffar utanför Granngården. I lördags samlades därför ett stort antal personer med tillhörande bilar utanför Dollarstores parkering i Vimmerby. 

Buskörningen är ett problem i Vimmerby och nedskräpningen efter dessa träffar tycks bli värre och värre. 

– Det har funnits lite olika ärenden uppe kring det här, men inget som har behandlats än. Det här är pågående bekymmer i Vimmerby och jag vet att det är det vanligaste klagomålet som polisen får in, säger Marie Nicholson (M). 

Ett förslag från polisen, som skulle ge en större verktygslåda, är att stänga av vissa gator nattetid. Dessa gator är kända tillhåll under sena kvällar och nätter. 

– Men det är en svår fråga. Att stänga av vissa gator vissa tider på dygnet kan fungera, men då kan det också bli att man flyttar problemet till en annan gata. Att man inte kommer åt själva buskörningen utan att man bara flyttar någon annanstans. Det är ett problem i sig och självklart är det ett problem att det stör människor. Det är höga ljudvolymer och bor man där de passerar många gånger varje natt är det inte konstigt att man störs, säger hon och fortsätter:

– Samtidigt kan man känna viss tacksamhet för att det är det värsta bekymret vi har i Vimmerby. Det finns värre saker man kan ta sig för än att köra omkring med hög ljudvolym. Man måste titta på vad man kan erbjuda i stället och vad de här ungdomarna skulle kunna göra i stället. Jag är inte säker på att man kan hitta något. Det har alltid funnits ungdomar som vill ut och åka och det är ett sätt att vara social. Det handlar om att försöka få ljudvolymen på bilarna att sänkas. Jag är inte övertygad om att vi lyckas.

Lyfts i lokala Brå

Marie Nicholson säger att frågan kommer lyftas i det lokala Brottsförebyggande rådet i höst.

– Vi släpper inte frågan. Alla medborgare ska kunna bo, leva och trivas. Vi ska sätta igång ett arbete i Brå och föra en dialog med flera, däribland ungdomarna. Vi ska titta på andra kommuner också. Man måste göra någonting för att komma framåt. Att stänga av vissa gator är något att överväga. 

Utanför Dollarstore var det en stor bilträff i lördags och nedskräpningen var stor efteråt. Det drabbade butiken och dess besökare på både söndagen och måndagen.

– Det är jättebekymmer när det drabbar butiker. Under valrörelsen var vi faktiskt och pratade med Granngården, vi stod på Odal och bjöd ungdomarna på korv och diskuterade det här. Då fick vi insikten att det mest handlar om att det är en social grej, det är så de träffar sina kompisar och hänger där fredagar och lördagar. Min upplevelse då var att man sagt till ungdomarna att de kunde vara där om de inte skräpade ned och gjorde märken i backen. Jag upplevde också att det respekterades av ungdomarna då, men det är nya ungdomar som tillkommer hela tiden. 

"Kan inte hitta en lösning"

Dialog med ungdomarna är bästa vägen framåt, tror Nicholson. 

– Det är viktigt att man respekterar de lokala ordningsföreskrifterna och bästa sättet är att prata med dem. Vi ska träffas i lokala Brå nu på fredag och det är dags att förnya vår samverkan. Vi kommer ta några sådana frågor då, men jag tror inte att man kan någonsin kan hitta en lösning på det här, utan det handlar om flera olika lösningar. 

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt