Annons:

Betongsuggor uppsatta vid ishallsparkeringen:

Betongsuggor är uppsatta vid ishallsparkeringen. Foto: Ossian Mathiasson

Betongsuggor uppsatta vid ishallsparkeringen: "Extremt utsatta"

Boende nära ishallsparkeringen är extremt utsatta. Det är en anledning till att betongsuggor satts upp vid ishallsparkeringen.
– En tillfällig åtgärd för att göra det mindre attraktivt att hänga på, säger Marie Nicholson (M).

Annons:

Buskörningen i Vimmerby är inte direkt ett nytt bekymmer. Efter att Odalparkeringen fått bommar nattetid har ungdomarna i hög utsträckning flyttat till ishallsparkeringen.

Att det skapat störningar för närboende är ingen hemlighet. 

Nu har kommunen agerat för att göra ishallsparkeringen mindre attraktiv. Betongsuggor har satts upp på parkeringen.

– Anledningen till att betongsuggorna kommit upp är att begränsa genomfart och förhindra – men framför allt förebygga – onödig körning som stör de boende. Det är helt enkelt att göra parkeringen mindre rolig och mindre attraktiv. Detta är en tillfällig lösning och fler suggor kan placeras ut, men vi gör detta under tiden det arbetas med en mer permanent lösning, säger Anders Degerman, folkhälsosamordnare i kommunen. 

Förhoppningen är att de värsta körningarna ska kunna elimineras.

– Vi är medvetna om att detta enskilt inte löser problemet. Nu när restriktionerna släpps och vi får börja träffas igen kommer vi återuppta arbetet med att träffa ungdomarna. Vi har inte haft någon dialog kring detta med ungdomarna, men vi tror ändå att det finns en förståelse för det. De flesta ungdomarna vill inte störa men när de samlas i grupp är risken att gränserna flyttas och att det går överstyr.

"Kan bli andra åtgärder"

Beslutet är fattat i det lokala brottsförebyggande rådet men är inget politiskt beslut.

– Det kan bli andra åtgärder där också. Fordonsförbudet nattetid kommer upp till beslut på nästa kommunstyrelsesammanträde med förslag på att bli permanent. Vi tittar också på möjligheterna att göra en större ombyggnad av parkeringen för att samtidigt lösa andra trafikproblem, säger Marie Nicholson (M), vice ordförande i kommunstyrelsen.

Kommer inte ungdomarna bara hitta en ny plats att vara på?

– Det finns gott om platser i kommunen där man kan mötas upp med bilar. Det är bedrövligt att man inte kan göra det på sånt sätt utan att man förstör människors nattsömn. Det är långt ifrån alla ungdomar som stör ordningen men tyvärr är det tillräckligt många för att det ska vara ett stort problem. De boende runt ishallsparkeringen är extremt utsatta. 

Nicholson säger att hon har full förståelse för att man vill träffas på kvällar och nätter.

– Det måste man få göra, men precis som alla andra kommuninvånare måste man respektera de lagar och regler som gäller. Från politiken har vi bett att man ska påskynda asfalteringen av parkeringen vid Ceos samt bättra på belysningen där. Det blir inte på något sätt en anvisad plats för ungdomar utan samma regler gäller där som på alla parkeringar. Men följer man dem och det inte förekommer nedskräpning, ja då ska i alla fall inte hög ljudvolym störa. 

HÄR kan du läsa ett reportage vår tidning gjorde med ungdomar vid ishallsparkeringen hösten 2020.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt