Annons:

Hélén har vikarierat – nu blir hon permanent som kyrkoherde

Hélén Elfving blir nu kyrkoherde i Vimmerby. Foto: Josefine Antonsson/Arkiv

Hélén har vikarierat – nu blir hon permanent som kyrkoherde

Hélén Elfving blev vikarierande kyrkoherde i Vimmerby pastorat i juli förra året. Nu har hon anställts som ordinarie kyrkoherde.
– Det känns bra, säger hon.

Annons:

De senaste åren har varit speciella för Vimmerby pastorat med flera tillfälliga kyrkoherdar. I jakten på en permanent lösning hittade man en tillfällig med den tidigare komministern Hélén Elfving, som tillträdde 1 juli 2019. 

Nu har kyrkorådet fattat beslut om att anställa henne som ordinarie kyrkoherde från den 1 oktober i år.

– Det känns bra och det var bra att vi kom överens om att prova. Jag har fått känna på jobbet och det har varit nyttigt. Det innebär ett stort ansvar och det är mer administrativt än att vara vanlig präst. Jag är präst i grunden, men det har gått bättre än jag trodde. Det beror på att jag har haft mycket hjälp och en bra mentor i Karin Björk. Hon har varit en av alla som varit inne och vikarierat här, säger Hélén Elfving. 

Kan blicka framåt

Vimmerby pastorat har stått utan permanent kyrkoherde sedan augusti 2016. Tjänsten har utannonserats en mängd gånger. Nu kan pastoratet äntligen titta framåt.

– Jag har hört många som har sagt det, att nu kan vi äntligen planera hur det ska se ut framåt. Det är det som är nackdelen med vikarier, även om vi har haft många bra under de här åren. Men det här blir förhoppningsvis bättre för alla. 

Vad blir viktigast för dig som permanent chef?

– Att lyssna på de anställda. Ett lyssnande ledarskap tycker jag är viktigt, även om alla inte alltid kan få som de vill. Att vara kyrkoherde är något som tar tid att bli och något man får lära sig. Men samarbetet med personalen är det viktigaste. 

"Måste sänka trösklarna"

Den rådande pandemin har förstås påverkat kyrkans verksamhet mycket.

– Vi har både fått ställa om och ställa in. Många har flyttat dop, vigslar och till och med begravningar. Det är en oro. Man vill ha igång verksamheten och alla börjar nog tycka att det här har tagit lång tid nu. 

Hur ser du på kyrkans roll i Vimmerby och hur ska ni locka fler?

– För mig får folk gärna höra av sig med idéer. Vi behöver fler yngre som vill engagera sig och vi vill höra vad de saknar. Redan i våras hade vi tänkt ha öppet hus, men det gick inte med pandemin. Förhoppningsvis kan vi ha det nästa år. Vi måste sänka trösklarna för att komma till oss. 

Hélén Elfving kommer att installeras som kyrkoherde av biskop Martin Modéus den 13 december i år.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt