Annons:

KYRKOHERDEN I VIMMERBY HAR SAGT UPP SIG

Hélén Elfving har sagt upp sig som kyrkoherde i Vimmerby pastorat. Foto: Arkivbild

KYRKOHERDEN I VIMMERBY HAR SAGT UPP SIG

Vimmerby pastorat står snart utan kyrkoherde igen. Den nuvarande, Hélén Elfving, har sagt upp sig och gör sin sista arbetsdag den 13 augusti.
– Det här är väldigt färskt, säger kyrkorådets ordförande Magnus Carlsson.

Annons:

Efter några stormiga år såg Vimmerby pastorat ut att ha fått kontinuitet på sin högsta ledning. Den tidigare kyrkoherden Eva-Lena Karlsson fick kraftig kritik i en anmälan till Arbetsmiljöverket och valde sommaren 2016 att ta timeout. Inte långt senare valde hon att avsäga sig sitt uppdrag. 

Under flera års tid var posten som kyrkoherde i pastoratet vakant och trots flera rekryteringsförsök lyckades man inte. Under perioder hade man flera tillfälliga lösningar. 

Men 2019 hittade man rätt och Hélén Elfving har varit kyrkoherde i Vimmerby under fyra års tid. Nu har hon valt att säga upp sig, vilket Dagens Vimmerby kan avslöja under tisdagen. 

– Det stämmer. Det här är väldigt färskt och jag talade om det för personalen i går. Jag kan inte säga så mycket ännu. Hon är sjukskriven på 25 procent och jobbar som kyrkoherde på 75 procent just nu, säger kyrkorådets ordförande Magnus Carlsson (POSK).

"Vill gå vidare"

Hélén Elfving kommer göra sin sista arbetsdag i pastoratet den 13 augusti i år. 

– Hon vill pröva något annat helt enkelt. Det finns ingen annan bakomliggande orsak till att hon slutar. Hon vill pröva andra arbetsuppgifter och har en bakgrund inom den sociala sektorn, men jag vet inte vad hon ska göra och det får hon svara för själv. Hon har varit här i fyra år och nu vill hon gå vidare.

Hur vill du recensera hennes insats och hur ser du på det här med kontinuitet kring kyrkoherdeposten?

– Att vara kyrkoherde är utmanande och det är inte världens enklaste jobb. Hon har gjort ett försök och har många starka gåvor, men nu har hon valt att gå vidare. Hon har sagt att tiden varit lärorik, utmanande och fin. Hon har gjort en god insats och vi önskar henne lycka till. Hon har byggt upp en del av organisationen och gjort bra insatser, men det finns inga avtal som säger att hon kommer vara här hur länge som helst, säger Magnus Carlsson.

"Det är svårt"

Nu ska Vimmerby pastorat på nytt försöka hitta en ny kyrkoherde. 

– Det är svårt och vi har jobbat med kyrkoherdefrågan mycket. Det här är så färskt att vi inte kört igång med något ännu. Hélén är kvar till den 13 augusti och vi har tid på oss. 

Tror du att ni kan ha en permanent lösning klar då?

– Jag tror inte det blir lätt, men vi har tid på oss. Till den 13 augusti handlar det nog om en tillfällig lösning. Kännedomen jag har om detta säger mig att det får bli en tillförordnad under rekryteringsprocessen. Inför sommaren får vi lägga krut på att hitta en tillförordnad och det hoppas jag ska vara klart tills hon slutar. 

Vår tidning har sökt Hélén Elfving för en kommentar.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt