Annons:

Här är skolan med 100 procent godkända elever

Djursdala skola hade lägst antal elever, men alla gick ut sexan med godkänt i alla ämnen. Foto: Jakob Karlsson

Här är skolan med 100 procent godkända elever

Läsåret 2019/20 var det bara en skola som lyckades med att få alla elever godkända i alla betyg i årskurs sex. Det handlar om Djursdala skola med sina sju elever som gick ut mellanstadiet i början av sommaren.

Annons:

Kommunens kvalitetssamordnare Bertram Stenlund Fridell har satt ihop betygsresultaten för eleverna som gick ut årskurs sex, årskurs nio och gymnasiet.

Om vi börjar med årskurs sex så var 82 procent av eleverna godkända i alla ämnen. Totalt är det 30 elever som blev underkända i minst ett ämne.

Djursdala var enda skola där alla elever gick ut med godkänt i alla ämnen. Det var dock bara sju elever i årskursen. I Storebro var den godkända andelen lägst och låg på 50 procent. AL och Vimar hamnade på samma nivå, 83 procent (49 respektive 58 elever). Övriga: Södra Vi (15), Frödinge (16) och Tuna (10) låg mellan 75 och 93 procent. 

Vanligast att få underkänt i är det i engelska, matematik, svenska och historia. Av de 30 elever som fått underkänt i minst ett ämne har 17 svenska som modersmål.

Fler behöriga – sämre snitt

I årskurs nio är trenden både positiv och negativ. Andelen som är behöriga till yrkesprogram stiger från 85,4 procent ifjol till 87 procent i år. Däremot dalar det genomsnittliga meritvärdet rejält; från 229,9 och ned till 210,6. Även andelen som nåt kunskapskraven i alla ämnen sjunger, från 77,3 till 73.

Samtliga resultat i år är dock bättre än 2017/18. Av de 25 elever som inte blev behöriga till något gymnasieprogram gick 13 på AL och tolv på Vimar. 19 av dem har svenska som modersmål. Den vanligaste orsaken till att man missar behörighet är att man är underkänd i flera ämnen och därefter matematik. Bland eleverna som inte blir behöriga och har svenska som modersmål har 72 procent mer än tjugo procents frånvaro. Samma siffra för elever med annat modersmål ligger på 17 procent.

Färre kvalificerade för högskola

På gymnasiet lyckades 84 procent få en yrkesförberedande examen (84,9 ifjol) och 91 (94,7 i fjol) procent en högskoleförberedande.

De ämnen som eleverna får flest F i är engelska 5 och 6, matematik 2B och idrott. Programmen med lägst andel elever som lyckas ta en examen är Fordon/Transport, Indusiri och Restaurang/Livsmedel.

Handel och EL ligger på 100 procent, det vill säga alla fick en yrkesförberedande examen. 

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt