Annons:

  • Rörelsesatsning ska få ännu fler barn att aktivera sig:

    Prolympia i Virserum var en av flera skolor i Kalmar län som firade idrottens dag på fredagen. Eleverna fick testa på flera olika aktiviteter, bland annat mountainbike. Foton: Prolympia

  • Rörelsesatsning ska få ännu fler barn att aktivera sig:
  • Rörelsesatsning ska få ännu fler barn att aktivera sig:

Rörelsesatsning ska få ännu fler barn att aktivera sig: "Självklart att vara med"

14 skolor i Kalmar län firade Idrottens dag i syfte att höja kunskapen om barns idrottande. På Prolympia i Virserum fick eleverna testa på flera olika sporter under en skoldag.
– Vi är med för att öka rörelseglädje och fysisk aktivitet i skolorna, säger Carin Närklin Andersson, lärare och utbildad rörelsecoach på Prolympia. 

Annons:

Idrottens dag genomfördes över hela Sverige och i stora delar av Europa på fredagen. Närmare 30 skolor i Småland, varav 14 stycken i Kalmar län, deltog och Riksidrottsförbundet vill höja kunskapen om vikten av träning, inleda samarbeten och föra samtal med viktiga aktörer som leder till bättre förutsättningar för att fler ska kunna idrotta. 

Riksidrottsförbundet har arrangerat den idrottsfokuserade dag i Sverige sedan 2017 tillsammans med SISU. I år var det upp till skolorna att avgöra hur man ville lägga upp dagen och vilka aktiviteter man ville genomföra. 

Prolympia i Virserum var en av totalt sex skolor i Hultsfreds kommun som tackade ja till att vara med. 

– Idrott och hälsa är vårt koncept på Prolympia så det är självklart att vi ska vara med på en sådan dag. Det handlar om att bygga broar mellan skolan, barnen och idrottsrörelsen. Målet är att fler ska kunna och vilja idrotta hela livet, säger Carin Närklin Andersson på Prolympia. 

Får testa på tre olika sporter

Uppdraget var att genomföra minst 120 minuters aktivitet under dagen och Prolympia satsade på sporter och aktiviteter som de vanligtvis inte gör på skolan.

– Eleverna i årskurs 5–9 har fått testa på lite nya idrotter så vi erbjöd amerikansk fotboll, linedance, padel, hockey, fotboll, boxercise, kanotpaddling, boule och mountainbike. Utbudet blir lite utöver det som vi brukar ha i vanliga fall. Vi har tagit vara på det som finns, säger hon och fortsätter:

– Barnen fick välja tre sporter och hade en timme med varje aktivitet/idrott. Det involverade hela skolan där de yngre eleverna hade enklare varianter av aktiviteter. 

Vad säger du om upplägget?

– Det är ett varierat utbud så det kan bli att man fastnar för en ny idrott.. 

Fakta

Idrottens dag genomfördes på 14 skolor i Kalmar län:

Hultsfreds kommun: Albäcksskolan (Hultsfred), Emådalskolan (Mörlunda), Hultsfreds gymnasium, Prolympia (Virserum), Silverdalens skola och Vena Skola.

Högsby kommun: Fröviskolan (Högsby).

Kalmar kommun: Funkaboskolan (Kalmar), Pårydsskolan (Kalmar) och Thorén Framtid (Kalmar).

Mörbylånga kommun: Färjestadens skola

Vimmerby kommun: Astrid Lindgrens skola (Vimmerby) och Storebro skola.

Västerviks kommun: Skogshagaskolan (Västervik).

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagensvimmerby.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt