Annons:

Snuviga barn kan återvända till förskolan:

Nu får snuviga barn återvända till förskolan. Bilden är en genrebild. Foto: MostPhotos

Snuviga barn kan återvända till förskolan: "En återgång till det normala"

Nya riktlinjer från Folkhälsomyndigheten gör att barn med lindriga eller tillfälliga förkylningssymtom kan återvända till förskolan eller skolan. Så tolkar åtminstone kommunen detta.
– Den nya vägledningen är en återgång till det normala, säger förvaltningschefen Ola Karlsson.

Annons:

Under våren och försommaren har sjuktalen varit exceptionella inom för- och grundskolan. Barn skulle hållas hemma – så var riktlinjerna länge. 

Men i den nya vägledningen från Folkhälsomyndigheten framgår att lätt snuviga barn eller barn med enstaka hostningar kan vara i förskolan eller skolan. 

– I den nya vägledningen finns ett avsnitt om när du som vårdnadshavare kan låta ditt barn gå till förskolan eller skolan. Det innebär vissa förändringar, som både lärare och förskollärare kommer att möta framöver. Det blir en annan slags bedömning, även om det är vårdnadshavares sak att göra bedömningen. I våras var det helt självklart, om barnet hade minsta snor i näsan skulle barnet inte gå till förskolan, säger förvaltningschefen Ola Karlsson och fortsätter:

– Nu görs ett försök att återgå till det normala. Om barnen har ett allmänt gott hälsotillstånd och orkar med en dag i förskolan eller skolan, men har milda symtom som till exempel torrhosta eller lätt snuva, då är det möjligt att barnet får gå tillbaka till förskolan.

Det förutsätter att man varit hemma minst sju dagar efter de första symtomen och varit feberfri i två dagar. 

– Det är helt enkelt en återgång till hur vi hanterade detta före corona. Då hade vi barn i förskolan som hostade lätt eller var lite snoriga, så länge de var feberfria och hade ett allmänt hälsotillstånd som gjorde att de orkade vara med. Det ska vi återgå till, det är så vi tolkar den här vägledningen. 

"Får inte gå och chansa"

Men Ola Karlsson säger att det är vårdnadshavares sak att bedöma och lägger ett stort ansvar på dem för att förhindra smittspridning.

– Man får inte gå och chansa och tänka att personalen ska avgöra det. Det är vårdnadshavares ansvar att göra den här bedömningen. Vissa saker kan säkert ställas på sin spets och det kan bli svårare bedömningar än i våras.

Hur upplever du att det har fungerat i verksamheterna under pandemin?

– Min upplevelse är att det har fungerat väldigt bra. Medarbetare, chefer och samtliga i verksamheterna har skött det här förträffligt. Det har varit ansträngt ur ett vårdnadshavarperspektiv, men det har funnits en bra dialog. 

"Förändring i mönster"

Sjuktalen var skyhöga under inledningen av pandemin.

– Under våren var sjuktalen otroligt höga. Ett lågt snitt var 35 procent sjuka, men vissa veckor var det 60 procent. Det blev mycket vård av barn för många som arbetar och det har varit en stor påfrestning. Men det här har hanterats på ett bra sätt är min upplevelse. 

En tydlig skillnad kan dock ses nu under hösten.

– Vi har sett en förändring i mönster. Det är fortsatt hög sjukfrånvaro, men i våras var man sjuk i veckor. Nu handlar det om dagar. Det tyder på att det är förkylningar som går just nu, säger BUN:s vice ordförande Marie Nicholson.

– Många har också testat sig och vi har inte haft någon bekräftad covid än, utan det har varit den här höstförkylningen. Men det är viktigt att komma ihåg att vi är i en pandemi som inte är över, säger Ola Karlsson. 

"Vet före oss"

Framöver kommer med stor sannolikhet restriktioner och åtgärder komma ur ett lokalt och regionalt perspektiv. 

– I våras handlade det mer om åtgärder på ett rikspersktiv. Men läser man i media om eventuell familjekarantän i Stockholm, så kommer det inte gälla här. 

Vad händer om ni får klustersmitta på en förskola eller skola?

– Smittskydd är alltid inolverat och leder det arbetet. De vet före oss om det finns bekräftade fall och då kontaktar de oss. Sedan kommer vi ha en dialog med dem om vad de rekommenderar åtgärder för oss, säger Ola Karlsson. 

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt