Annons:

Närundervisningen har gått bra hittills – viss oro inför månadsskiftet:

Snart tas alla restriktioner bort. Vad innebär det i skolans värld? Foto: Pixabay

Närundervisningen har gått bra hittills – viss oro inför månadsskiftet: "Vill ha klargörande"

Skolstarten i augusti innebar närundervisning för samtliga. Hittills har det fungerat väl enligt skolchefen Ola Karlsson – men det finns viss tveksamhet inför restriktionsborttagandet vid månadsskiftet.
– Vi inväntar ett klargörande, säger han.

Annons:

Ett klargörande han hoppas kommer i inledningen av den här veckan. Det som kom i slutet av förra veckan var inte tillräckligt, enligt förvaltningschefen.

– Vi hade ett fördjupningsmöte i torsdags eftermiddag och då framkom det att Folkhälsomyndigheten skulle komma med ett klargörande tidigt den här veckan. Vi inväntar det och under tiden har vi förlängt det vi har till den 3 oktober. Restriktioner tas bort säger man, men i nästa mening finns restriktioner kvar. Vad är det för restriktioner som är kvar? Ska det hållas avstånd och ska det vara distans? Det hoppas vi att det ska bli ett klargörande kring, säger Ola Karlsson.

Han ser framför sig en potentiellt svår och klurig situation.

– Framför allt om det finns olika allmänna råd till vaccinerade och ovaccinerade. Vi har inte rätt att fråga om man är vaccinerad, utan det är individens ansvar att säga det. Nyckeln är förstås att så många som möjligt vaccinerar sig och vi har redan en hög täckning i kommunen. Verksamheterna kommer försöka anpassa så att det blir så säkert och tryggt för de ovaccinerade som möjligt, säger Ola Karlsson och fortsätter:

– Oklarheter och otydligheter kan skapa oro. Det är min oro att vi ska famla oss fram. Folkhälsomyndigheten och smittskyddsenheten har varit väldigt tydliga i riskbedömningar och åtgärder, men nu känns det mer otydligt. Det skapar en oro och det mår människor inte bra av. Vi närmar oss snabbt 29 september, men förhoppningsvis får vi ett klargörande i början av veckan.

"Hårdare krav"

Ola Karlsson vill även ha klargörande kring hur vaccineringen av de mellan tolv och 15 år ska gå till.

– Det är en process som pågår, men ska börja redan i oktober. Det är ganska ont om tid. Regionen är ansvarig men har flaggat för att samverka med skolhuvudmännen i länet. Där behövs det klargörande också.

Efter sommarlovet har det varit närundervisning som gällt i hela kommunen. En markant skillnad mot tidigare under pandemin.

– Jag tycker att det har gått bra. Det är många som har varit hemma med förkylningssymtom, men vi har klarat oss väl sedan skolstart. Det är enskilda enheter som drabbats hårt av höstförkylningar. Det har varit ansträngt läge på vissa håll, men inte alls som under våren. Många som har varit hemma under hösten hade inte varit det utan pandemin. Sjukfrånvaron är större än vanligt med tanke på att det är hårdare krav. 

På en enhet, i slutet av förra veckan, testade en vikarie positivt. Det är det enda kända covid-19-fallet efter skolstart i både förskolan och grundskolan.

– Det pågår ett smittspårningsarbete, men vad vi vet nu är det inte fler som insjuknat. 

Krävs smittkedja

För att kunna ta beslut om fjärr- eller distansundervisning under hösten krävs en smittkedja inom en klass eller enhet.

– Då ska det vara pågående smittspridning. 

Vad känner du inför hösten efter att restriktionerna tas bort?

– Jag vill kraftigt trycka på att det är viktigt att man vaccinerar sig. Ju högre vaccinationsgrad, desto snabbare kan vi gradera ned covid-19 till en vanlig säsongsinfluensa. 

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt