Annons:

Femåring har 1,5 mil till skolan – skjutsen tar 90 minuter

Hit, till Rumskulla skola, har Håkan Wiséns barn 1,5 mil. Skolskjutsen tar cirka 90 minuter. Foto: Vimmerby kommun

Femåring har 1,5 mil till skolan – skjutsen tar 90 minuter

Håkan Wiséns femåriga barn börjar förskoleklass på måndag. Tanken var att han då även skulle börja åka skolskjuts – men bussen avgår 1 timme och 33 minuter före skolstart. – Jag förstår inte hur man kan lägga en sådan tidtabell för en femåring, säger Håkan Wisén.

Annons:

För fyra år sedan flyttade Håkan Wisén och hans familj till Ösjöfors i den nordvästra delen av Vimmerby kommun.

– Vi är inte från trakterna och vi valde att flytta hit för att det var en liten och fin skola och vi tror på den lilla modellen för våra barn. Vi tyckte att det var lagom långt till skolan och lagom långt till Vimmerby och att alla skulle får rimliga resvägar. Det tar en knapp halvtimme in till Vimmerby med bil och det tycker vi är okej.

”Helt orimligt”

Till skolan i Rumskulla är det 1,5 mil och det tar cirka 20 minuter att köra med bil. När barnen, fem och nio år gamla, ska åka till skolan tar det betydligt längre tid.

Bussen stannar i Ösjöfors 6.27 – 93 minuter före skolstart.

– Det känns helt patetiskt och helt orimligt. Jag kan fortfarande inte förstå att det är sant och jag kan inte begripa hur man kan göra en sådan här tidtabell för en femåring. Jag kanske borde vara upprörd, men det är så dumt att jag ser det som ett skämt.

12 timmar i veckan

Hem går det lite snabbare – men Wisén har räknat ut att det blir cirka tolv timmars buss för barnen i veckan.

– Jag hade hoppats på att man satte in en busstur till och att det skulle ta 45 minuter. Jag tycker att kommunen borde ha någon form av styrmedel som innebär att man inte kan sätta ut vilka tider som helst. Det vore rimligt med ett maxtak på 45 minuter när vi pratar om så små barn.

”Kommer inte orka”

Wisén kommer inte acceptera tidtabellen.

– Jag hade varit väldigt arg om jag hade varit tvungen att utsätta mina barn för det här, men vi har valt att inte jobba full tid för att kunna ta hand om våra barn. Vi kommer antingen skjutsa dem eller flytta från kommunen om inte tiderna ändras. Det är liksom ingen idé att bli arg, det är bättre att göra något åt det.

Hur tror du att ett barnen påverkas av knappt tre timmars bussresa varje dag?

– Tredjeklassaren kommer ha slutat skolan i oktober. Hon kommer inte orka längre. Hon har svårt att orka hela terminerna som det är nu och att lägga på det här… Det finns inte.

”Får skylla sig själv”

Wisén anser att tidtabellen gör det omöjligt att bo på landsbygden med barn.

– Så krasst är det. Jag kan förstå om vi bott i Norrlands inland och haft tio mil till skolan, men när det rör sig om en och en halv mil så kan jag inte känna att det är rimligt. Det känns som att man tycker att man får skylla sig själv om man flyttar ut på landet. Jag tycker inte att det finns förutsättningar för att bo på landet med barn i Vimmerby kommun.

Dagens Vimmerby har varit i kontakt med kommunens ansvarige för skolskjutsarna, som lovat att besvara våra frågor under dagen. 

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt