Annons:

Tidbokning krävs för att vaccinera sig mot årets säsongsinfluensa

Foto: Region Kalmar län Foto: Privat

Tidbokning krävs för att vaccinera sig mot årets säsongsinfluensa

Av förebyggande skäl under covid-19-pandemin kommer tidboknings krävas för att vaccinera sig mot årets säsongsinfluensa i Kalmar län. Vaccinationen kommer vara gratis för personer över 65 år, alla gravid samt för personer med vissa svårare sjukdomar.

Annons:

För dem som tillhör en riskgrupp startar vaccinationerna den 3 november och går att boka redan nu via 1177 eller genom att ringa sin mottagning. För övriga är vaccinationsstarten i december. Folkhälsomyndigheten rekommenderar denna prioritering för att säkra att de som mest behöver vaccinet får det.

Anpassat utifrån lokala förutsättningar

Det är för att undvika trängsel under pågående covid-19-pandemi som de flesta offentliga och privata mottagningar väljer att undvika drop-in-tider i år och istället erbjuda vaccination genom tidbokning, skriver Region Kalmar län i ett pressmeddelande.

 – Varje hälsocentral har anpassat sitt vaccinationserbjudande utifrån lokala förutsättningar för att kunna erbjuda vaccinationen på ett riskfritt sätt. Det innebär att tid och lokal kan komma att variera beroende på vilken hälsocentral man tillhör. Vill man boka tid via telefon, kan det dröja någon dag innan man blir återuppringd, säger Monica Hultqvist, samordningsansvarig för vaccinationerna på de offentliga hälsocentralerna.

Särskilt viktigt för personer i riskgruppen 

För den som tillhör en riskgrupp är det av särskild betydelse i år att vaccinera sig mot säsongsinfluensan, skriver regionen.

Det är en förebyggande åtgärd mot influensa och under pågående covid-19-pandemi är det av särskild vikt att minska risken att många blir sjuka i både influensa och i covid-19, eftersom det ökar belastningen på många funktioner i samhället, inte minst på hälso- och sjukvården, skriver regionen i pressmeddelandet.

Om man trots vaccination insjuknar i influensa blir sjukdomsförloppet ofta mildare. Influensavaccinet ger dock inget skydd mot covid-19, påtalar man.

Sällsynt med biverkningar

Vaccinet som upphandlats innehåller de fyra stammar som WHO rekommenderat inför säsongen och antalet doser uppskattas vara tillräckliga till alla som behöver. Vaccinet mot säsongsinfluensa är ett väl beprövat vaccin och allvarliga biverkningar är mycket sällsynta, uppger Region Kalmar län.

– Med stigande ålder försämras immunförsvaret och skyddet mot influensa avtar. Även den som annars känner sig frisk kan bli svårt sjuk och få följdsjukdomar som lunginflammation och andningssvikt. Det kan ta lång tid att återhämta sig. Därför är det så viktigt att de grupper som riskerar att bli svårare sjuka i influensa vaccinerar sig, säger smittskyddsläkare Lisa Labbé Sandelin i pressmeddelandet.

Gratis för personer i riskgrupperna

Region Kalmar län erbjuder avgiftsfri vaccination för alla som i år fyller 65 år eller är äldre, alla gravida, samt personer med kroniska sjukdomar som hjärt- och/eller lungsjukdom, diabetes, lever- eller njursvikt eller personer med kraftigt nedsatt immunförsvar eller med nedsatt lungfunktion.

Folkhälsomyndigheten rekommenderar också vård- och omsorgspersonal som arbetar nära patienter och omsorgstagare med ökad risk för allvarlig influensa att vaccinera sig. Arbetsgivaren beslutar om vaccinationen ska vara kostnadsfri, förtydligar regionen i sitt pressmeddelande.

Också personer i hushåll där det bor någon med kraftigt nedsatt immunförsvar rekommenderas att vaccinera sig. Detta är dock inte kostnadsfritt.

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt