Annons:

10 000 fastighetsägare kan bli utan stöd för att installera solceller

Knappt 600 fastighetsägare i Kalmar län riskerar att bli utan stöd för att ha investerat i solpaneler.

10 000 fastighetsägare kan bli utan stöd för att installera solceller

Det finns inte mer pengar avsatta till fastighetsägare som ansöker om att installera solpaneler. Regeringen har inte avsatt med pengar, vilket gör att just nu står 10 000 fastighetsägare i kö, varav cirka 600 i Kalmar län i kö. Om de får något stöd är fortfarande oklart.

Annons:

För att få statligt stöd för att man installerar solpaneler måste man ha lämnat in en ansökan innan den 29 februari i år. Har man fått stödet godkänt ska solpanelerna vara uppsatta och i drift senast 30 juni 2020. Därefter kan man begära att få stödet utbetalat man tidigare blivit beviljad.

- Man har gjort en ansökan innan 29 februari i år, fått ansökan godkänd och satt upp solpaneler innan den 30 juni 2020. Man begär utbetalning när man är klar. Det vill säga, är man klar med sitt projekt i november 2020 och har fått beslut om stöd, så begär man utbetalning då, säger Hillevi Hansson vid länsstyrelsen i Kalmar.

Stödet var upp till 20 procent av investeringskostnaden.

Många kan bli helt utan stöd

Energimyndigheten som avsatt pengar till att företag och privatpersoner ska kunna söka statligt stöd men det finns inte några pengar kvar.

- De avsatte 250 miljoner kronor. De pengarna var slut den 29 februari i år, säger Hillevi Hansson.

I stället för ett investeringsstöd på 20 procent på solpaneler har regeringen lämnat förslag på Grön skatterot som ska röstas igenom i Riksdagen i december. Det kan innebära att sökande mellan 1 mars och 7 juli inte får något stöd beviljat av länsstyrelsen om Regeringen väljer att inte avsätta några pengar till dessa ansökningar.

- Det är cirka 10 000 fastighetsägare i hela landet som berörs. Knappt 600 av dem finns i Kalmar län, säger Hillevi Hansson.

Några extra pengar har inte regeringen lagt till i sin budget.

- Vi vet inte när och om vi kan betala ut några mer pengar. Så fort vi får besked kommer vi att höra av oss via ett pressmeddelande till länets medier, säger Hillevi Hansson.

 

  

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt