Annons:

Därför blev det strömavbrott förra veckan

Kabeln som orsakade strömavbrottet förra veckan. Foto: VEMAB

Därför blev det strömavbrott förra veckan

Förra månaden drabbades stora delar av Vimmerby av ett förhållandevis långvarigt strömavbrott. Nu har VEMAB hittat anledningen till att 2 366 anslutna kunder fick problem med el och värme.

Annons:

Strömavbrottet berodde på ett jordfel på en högspänningskabel mellan nätstationen vid gamla STG och stationen "Kampen". Elnätet är indelat i flera sektioner med nätstationer emellan och Vimmerby Energi- och Miljö AB fick söka fram felet genom att manuellt sektionera bort kablar. Felet kunde till slut lokaliseras och den trasiga kabeln är uppgrävd och reparerad. 

I sitt pressutskick vill VEMAB framhålla att beredskapen för liknande situationer är god och att personal var snabbt på plats för att starta felsökning. Från VEMAB:s sida menar man att det är svårt med preventiva åtgärder, då felen sällan beror på samma sak.

Först efter tolv timmar

En del kunder fick tillbaka strömmen vid åttatiden, medan några fick vänta till klockan tio. Eventuella skador som uppkommit till följd av strömavbrottet hanteras av respektive försäkringsbolag, meddelar VEMAB. 

Ersättning från elbolaget ugår först om kunder varit utan ström i mer än tolv timmar. 

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt