Annons:

Kommunal fick igenom kravet – löneökning på 2,2 procent

Kommunal krävde 2,2 procent i löneökningar för personliga assistenter. Vårdföretagarna ville ge 0,8 procent. Efter en tids medlande är man nu överens om 2,2 procent. – Vi trodde aldrig att vi skulle behöva hamna i det här läget att vi skulle behöva medlare för att få igenom något som kan tyckas självklart och givet, säger Kommunals avtalssekreterare Lenita Granlund till Kommunalarbetaren.

Annons:

Förra veckan bröt förhandlingarna mellan Kommunal och Vårdföretagarna samman. Det diskuterade kollektivavtalet rör 40 000 personliga assistenter. 

Kommunal varslade om nyanställningsblockad förra veckan och i morgon skulle konflikten ha brutit ut. 

Nu är dock parterna överens. Och Kommunal får precis som de ville, skriver Kommunalarbetaren.

Fackförbundet ville se en löneökning på 2,2 procent, medan Vårdföretagarna bara ville ge 0,8. Men båda parter accepterade 2,2 procent, enligt ett pressmeddelande från Kommunal. Löneökningen gäller från den 1 juli i år. 

– Vi trodde aldrig att vi skulle behöva hamna i det här läget att vi skulle behöva medlare för att få igenom något som kan tyckas självklart och givet, säger Kommunals avtalssekreterare Lenita Granlund.

Ettårigt avtal

Kommunals krav på förbättrade villkor går däremot inte igenom. Bland annat ville Kommunal ha längre uppsägningstid för visstidsanställda och begränsningar för användandet av jourtid.

Avtalet är ettårigt och inom några månader väntar nya förhandlingar. 2,2 procent motsvarar löneökningar på 487 kronor i genomsnitt, räknat på en medellön på 22 140 kronor. Lägstalöner och ersättningar höjs också med 2,2 procent. Avtalet innehåller inga individgarantier.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt