Annons:

Så mycket större andel barn är inskrivna i förskolan

Många fler barn går i förskolan i dag än för 15 år sedan. Här Skogsbackens förskola i Vimmerby. Foto: Vimmerby kommun

Så mycket större andel barn är inskrivna i förskolan

Vid millenieskiftet var lite mer än varannat barn inskrivet i förskolan i Vimmerby kommun. 2015 var det 86 procent. Förändringen i procent är 53, enligt Nyhetsbyrån Sirens statistisk.

Annons:

År 2000 kan kännas som en evighet sedan. Eller som i går, ungefär. 

Svenska kyrkan skildes från staten, världen hade inte upplevt 11 september-attacken och fotbolls-EM gick i Nederländerna och Belgien. 

56 procent av de barn som fanns i Vimmerby kommun och som kunde gå i förskolan gjorde det. 44 procent gjorde det inte. Men sedan dess har mycket hänt, visar Nyhetsbyrån Sirens statistik. 

Successivt ökade andelen barn i förskolan under hela 2000-talet och i slutet av 2000-talet nåddes den andel som än i dag är inskriven på förskolan. Tre år i rad har 86 procent varit inskrivna i förskolan i Vimmerby kommun. 

Näst högst i länet

Efter Kalmar har Vimmerby flest barn inskrivna procentuellt sett i länet. 

Munkfors med 95 procent av ungarna inskrivna på förskolan är ensamt i topp. I Jokkmokk är 62 procent av barnen inskrivna, vilket är lägst i riket.

Den största förändringen har Ydre. 2000 var 17 procent av barnen inskrivna. I dag 85. 

– Jag tror ökningen har med attityder i samhället att göra. Förskolan har blivit accepterad, och är i dag till och med en rättighet för barnen. Självklart handlar det även om jämställdhet och att kvinnor arbetar allt mer, säger Ingrid Pramling Samuelsson, professor vid Göteborgs universitet, till Nyhetsbyrån Siren.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt