Annons:

Medarbetare i förskolan deltog i språkutvecklande kompetensutveckling

Astrid Frylmark föreläste för medarbetarna inom förskolan i veckan. Foto: Ann-Cathrine Ingström

Medarbetare i förskolan deltog i språkutvecklande kompetensutveckling

Under veckan har samtliga medarbetare i förskolan i Vimmerby kommun deltagit i kompetensutveckling om språkutvecklande arbete i förskolan.

Annons:

Medarbetarna inom förskolan har fått lyssna till prisade logopeden Astrid Frylmarks föreläsning om språkets olika delar, att växa upp med flera språk, språkstörning, språklig sårbarhete och om vad förskolans läroplan säger om språk och kommunikation. 

Teori varvades med exempel på hur förskolan kan arbeta i vardagen för att ge barnen goda förutsättningar i sin språkutveckling, delvis inför skolan – men allra mest i ett livsperspektiv. 

"Goda råd från dagen var att inspirera till samtal och låta samtalet ta tid, ge barnen talutrymme och utveckla samtalen till något mer än fråga-svar vilket kan uppfattas som förhör. Lyssnandet betonades som en viktig konst och behövs då lyssnandet utvecklar inre bilder och utvecklar förmågan att kommunicera, förbereder läsinlärningen och kunskapsinhämtningen", skriver kommunen.

Workshops efter föreläsningen

Efter föreläsningen fortsatte dagen med olika workshops, som leddes av förskolläraren Anneli Schultz, talpedagogen Monica Olsson, specialpedagogerna Marie Gustafsson, Monica Karlsson och Annika Dalhman och logoped Lotta Olofsgård. Samtliga anställda inom förskolan deltog. 

I de olika workshopsen diskuterades och reflekterades det över det praktiska arbetet med barns språkutveckling i förskolorna. 

"Med goda teoretiska kunskaper omsatta i praktisk handling gör förskolan skillnad när det gäller barns språkutveckling", skriver kommunen.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt