Annons:

Cheferna om förändringen:

Cheferna om förändringen – "Vi har full förståelse för oron". Foto: Pixabay

Cheferna om förändringen: "Full förståelse för oron"

En omorganisation inom hemtjänsten ska genomföras från och med 1 december. Något som skapar oro hos personalen.
– Det har jag full förståelse för, säger hemtjänstchefen Boel Vigren Gustafsson.

Annons:

I en redan pressad och tuff situation för hemtjänstpersonalen på grund av coronaviruset planeras nu även för en omorganisation. Boel Vigren Gustafsson, verksamhetschef område omsorg och vård i hemmet, säger att ambitionen är att omorganisationen ska vara igång 1 december. 

Flera anställda vi har pratat med vittnar om en stor oro inför förändringarna. Boel Vigren Gustafsson hoppas dock att hon kan lämna lite lugnande besked.

– Jag har verkligen full förståelse för den oro som framförs, och jag har fått det till mig. Vi har bland annat haft en dialog med huvudskyddsombudet om detta. Utifrån det hoppas jag att det går ut mer information. Vi har också pratat med facket på olika nivåer om planerna, säger hon.

Anette Nilsson, socialchef i kommunen, säger att det svårt att vänta med förändringarna tills pandemin är över.

– Pandemin som sådan är svår att överblicka. Den här förändringen har också planerats väldigt länge och väldigt väl. Det är nödvändigt, för vi har under flera år sett en ökning av antalet hemtjänsttimmar. Det är en nödvändighet att förändra hur vi organiserar oss framöver. Vi är medvetna om att det vi är i en pandemi och tänker på det i varje situation. Vi måste ändra och anpassa verksamheten, säger Anette Nilsson.

Kunde man inte ha väntat tills efter pandemin?

– Det vore skillnad om det var ett tillfälligt läge. Nu måste vi anpassa verksamheten och genomföra ändringar. Den här typen av förändringsprocesser tar tid och det har tagit längre tid på grund av pandemin. Utan pandemin hade det varit en annan tidsplan, men i dag kan ingen överblicka när pandemin är slut. 

Hur ser du på den oro det här skapar?

– Så fort förändringsarbete sker så skapar det en oro. Det blir säkerligen en större oro nu när det är pandemi. Det bottnar i att man är ansvarsfull, ansvarstagande och bryr sig om sin arbetsplats. Det är inte bra att människor är oroliga, men det är naturligt att det skapar en oro. Jag önskar att man pratat mer om det på arbetsplatserna, det är svårt för oss att kommunicera det genom Dagens Vimmerby. Kommunikationen sker inte med varje enskild medarbetare, men vi genomför inte förändringar utan att kommunicera med de representanter som finns för medarbetarna. 

Vad ska de medarbetare som är oroliga göra?

– Jag vet inte vem som har pratat med dig, men jag vill uppmana dem att prata med sin närmaste chef och sina arbetslag. Vi vill göra det här så bra som möjligt. 

Ombyggnation planeras

Dessutom planeras för en ombyggnation av Granen. Bakgrunden till den planerade ombyggnationen av Granen, lägenhetsboendet i centrala Vimmerby anpassat för äldre, är den områdesförändring som gör att man kommer behöva fler lokaler.

Två stora stadsområden inom omsorgen, med mycket personal, ska bli fyra mindre. Två grupplokaler behöver bli fyra, och dessutom planeras det för en stor gemensam personalmatsal/rastutrymme, som inte funnits tidigare.

– Tanken är att jobba bort de stora områdena med stora personalgrupper. I framtiden ska vi ha mindre grupper, vilket ju är en coronaanpassning i sig, säger Boel Vigren Gustafsson.

Är förhoppningen att det ska ge färre medarbetare per brukare?

– Vi förändringen då vi i nuläget har två stora områden inom Vimmerby stad som vi demografiskt ser kommer att växa. Vi gör istället fyra grupper av dessa två, med mindre grupper som följd, och får förhoppningsvis en ökad kontinuitet runt brukaren.

"Ingen ritning framme"

Boel Wigren Gustafssons ambition är att omorganisationen ska vara igång 1 december, och då gör man det coronaanpassat så gott man kan. Men innan dess kommer ingen ombyggnation vara igång.

– Vi har fått en projektledare tilldelad oss, som nu ska se över de planer som finns. Tankeprocessen avstannar inte, men det kommer inte komma in hantverkare på Granen än på länge. Vi är inte alls där – det finns inte ens någon ritning framme än, säger hon.

Kan coronaläget på något sätt komma att påverka ombyggnationen i framtiden?

– Det kan jag inte svara på nu. Klart är i alla fall att när det väl kommer till stånd så kommer även byggnationen göras så coronaanpassad som möjligt. Det har projektledaren varit tydlig med att säga.

– Målet är en stängd byggarbetsplats, vilket inte motsäger att vi kan gå igång, säger Boel Vigren Gustafsson.

Simon Henriksson

Micael Rundberg

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt