Annons:

Förändringar ska genomföras – mitt i pandemin:

Hemtjänstpersonal oroar sig över att förändringar ska genomföras mitt i pandemin. Foto: MostPhotos

Förändringar ska genomföras – mitt i pandemin: "Skapar stress och oro"

Mitt under brinnande pandemi ska en omorganisation genomföras inom hemtjänsten. Något som definitivt inte uppskattas av alla.
– Det skapar både stress och oro, säger anställda som tagit kontakt med vår tidning.

Annons:

Läget inom vård och omsorg är förstås ansträngt till följd av spridningen av coronaviruset covid-19. I flera grannkommuner har smittan letat sig in i känsliga miljöer med många insjuknade anställda och brukare som resultat.

I Vimmerby kommun är läget fortsatt stabilt, men medarbetarna är naturligtvis utsatta för både stress, press och oro. 

Mitt i denna pandemi planeras nu också för en omorganisation av hemtjänsten. Något som flera inom hemtjänsten har reagerat på. Ett antal anställlda, som vill vara anonyma, har tagit kontakt med vår tidning.

– För tre månader sedan fick vi veta att man bestämt sig för en omorganisation. Det innebär att det blir nya arbetsgrupper, nya brukare och nya chefer. Man ska också bygga om på Granen. Vi känner mest att det inte är den bästa tiden nu direkt. Undersköterskor måste fokusera på corona och vi är jättenervösa för det här under pandemin. Vi får inget gehör för våra känslor, utan så här ska det bli. Vi känner oss inte hörda, säger medarbetarna. 

Redan stressade

De känner sig redan stressade av situationen, säger de.

– Vi har det stressigt redan som det är och det här blir ytterligare stresspåslag. Vi ska få nya kollegor och nya brukare och allt kommer bli mer utspritt. Det är onödigt att göra allt det här precis nu. Vi har försökt ligga på, men ingen tänker på oss på golvet. Man ska bara genomföra det här, och man ska vara överallt och ingenstans. 

Att lokalerna på Granen ska byggas om och att byggarbetare därmed ska in där reagerar de kraftigt på.

– Vi ska få en gemensam matsal och det är en risk det också. Säg att ena halvan av gruppen får coronan och då har vi en gemensam matsal. Då har snart alla corona. Just nu har vi ingen gemensam matsal, utan varje arbetsgrupp har sitt eget arbetsrum. Att man ska bygga om Granen just nu känns inte rimligt med tanke på alla restriktioner, säger de och fortsätter:

– Det ska in byggarbetare och elektriker och så vidare. Om det ska bli mycket folk där är det inte bra för någon.

Förändringen ska börja gälla 1 december.

– Vi fick som sagt reda på för det tre månader sedan och många tycker att det ska bli jättejobbigt. Det har varit stressfyllt redan i ett halvår och vi har arbetsgrupper som funkar bra. Nu vet vi inte riktigt vad som väntar. 

"Inte läge just nu"

Hemtjänsten är i dag uppdelad på flera olika sätt. Dels är Vimmerby stad uppdelat i norr och söder och sedan finns hemtjänstgrupper i Södra Vi, Rumskulla, Frödinge, Tuna och Storebro. 

– En del kommer få nya kollegor och nya brukare. I till exempel ett arbetsrum ska det bli tre arbetsgrupper och ett utrymme ska delas upp på tre. Nu ska man kunna vara i hela kommunen efter förändringen och varför ta den risken under coronan? Det kommer bli mer resande och en risk för att man sprider smittan från landsbygden till staden eller vice versa. 

Hur hade ni sett på den här omorganisationen om det inte pågick en pandemi?

– Det hade varit helt okej. Förändringar är inte alltid roligt, men vi är okej med själva förändringen. Men det är inte läge just nu. Vi har annat att tänka på om man säger så.

Har ni lyft det här med cheferna?

– Vi har försökt. Vi har pratat väldigt mycket om det på vår APT och vi har pratat med facket, men de säger inte så mycket. Det verkar som det bara är att hänga med, så vi gör ett försök via media. Vi har inte fått prata med våra högsta chefer eller ställa våra frågor. Allt är väldigt osäkert och man känner sig inte så hörd på golvet, säger de och fortsätter:

– Det här är ingen bra tajming. Vi kan inte sitta på några kontor eller jobba hemifrån. Vi är ute i verkligheten. Just nu har vi ingen smitta och vi vill gärna hålla det så även i fortsättningen. 

Vad hoppas ni ska hända?

– Vi hoppas att det fortsätter som nu och vi inte förflyttas över kommunen. Vi har våra brukare. Jag kanske har smittan, men inga symtom och då är risken att jag för vidare det till andra ställen. Vi har begränsat våra liv mycket privat och man håller sig hemma så mycket det går.

Här kan du läsa hur cheferna ser på situationen. 

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt