Annons:

Många har vaccinerat sig mot säsongsinfluensan-vaccinet snart slut

Många har redan vaccinerat sig mot säsongsinfluensan. Nu uppmans de som är i riskgrupper eller över 65 år att boka tid för vaccination, då doserna på på väg att ta slut.

Många har vaccinerat sig mot säsongsinfluensan-vaccinet snart slut

På två veckor har drygt 28 000 personer vaccinerat sig mot säsongsinfluensan i Kalmar län, vilket gör att vaccinet börjar ta slut på en del av länets hälsocentraler. Fler vaccindoser är på ingång och regionen uppmanar fler i riskgrupper att boka tid för att vaccinera sig. Det skriver region Kalmar län i ett pressmeddelande.

Annons:

Det var stor efterfrågan på att vaccinera sig mot säsongsinfluensan bland personer som är över 65 år eller som tillhör en riskgrupp. Nu finns det bara 1 900 doser kvar ute på länets hälsocentraler. Den nationella prioriteringsordningen, där riskgrupper i första hand ska få influensavaccin gör att vaccinationen för vård-och omsorgspersonal pausas.

- Det är glädjande att så många har insett betydelsen av att ta influensavaccinet. För att säkra att alla i riskgrupp som mest behöver influensavaccin får sin spruta så får vård- och omsorgspersonal stå tillbaka i det här läget, säger Mathias Landerdahl, läkemedelschef.

De som tillhör riskgrupp eller är 65 år och äldre uppmanas nu att boka in sin tid för vaccination mot säsongsinfluensan om de inte redan gjort det. Ytterligare 1 500 doser levereras till Kalmar län i början av december. Det rör sig om en tilläggsupphandling.

När man har säkrat att alla ur riskgrupp fått chansen att vaccinera sig kommer man i första hand åter öppna möjligheten till influensavaccination för personal inom vård- och omsorg. Sist ut att vaccineras är allmänheten, som kommer att erbjudas vaccination utifrån tillgång.

Förra säsongen var det drygt 37 000 personer i länet som vaccinerade sig fram till den 1 mars.

 

  

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt