Annons:

KLART I DAG: HÄR TILLÅTS HEMLEVERANS AV ALKOHOL

Hemleverans av mat och alkohol. Det kan snart vara verklighet i svenska kommuner. Foto: Pixabay

KLART I DAG: HÄR TILLÅTS HEMLEVERANS AV ALKOHOL

”En Hawaii, en kebabtallrik och tre flaskor husets röda, tack.”
Hemkörd alkohol tillsammans med mat kan snart vara en verklighet i flera kommuner. I dag togs ett kontroversiellt beslut i Malmö kommun.

Annons:

Corona-pandemin har slagit hårt mot restaurangnäringen. För att stödja aktörer som går på knäna har både Växjö och Nacka kommun sedan tidigare beslutat att tillåta catering av alkohol i samband med matleverans.

På måndagen beslutade arbetsmarknads- och socialnämnden i Malmö samma sak. Man valde att stödja Moderaternas förslag att tillåta restauranger att leverera alkohol tillsammans med utkörd mat till sina kunder.

"Känns fantastiskt roligt"

Förslaget röstades igenom av Moderaterna, Centerpartiet, Sverigedemokraterna och Liberalerna. Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet röstade nej.

– För oss moderater så känns detta fantastiskt roligt med tanke på att det finns restauranger som är dagar eller veckor från konkurs i Malmö, säger det Moderaternas oppositionsråd Torbjörn Tegnhammar till SVT.

Sedat Arif (S) är kommunalråd i Malmö, och han är inte helt nöjd med beslutet.

–  Vi vill att att alla beslut som fattas ska ske i enlighet med de regler som finns. Vi ville låta juristerna titta på detta för att skapa oss en bra bild av vad som gäller. Sedan finns även folkhälsoperspektivet att ta hänsyn till, säger han till SVT.

Kan strida mot lagen

Enligt Christi Kara, tillsynshandläggare för alkohol på Länsstyrelsen i Skåne, kan beslutet strida mot den gällande alkohollagen.

– Om alkohol levereras hem till dörren och om personalen sen lämnar direkt så är det olovlig alkoholförsäljning. Om personalen är kvar och korkar upp vinet och därefter lämnar lokalen så bedöms det som en brist, enligt alkohollagen, säger hon till SVT Nyheter Skåne.

Hur man ska lösa leveransen rent praktiskt samt se till att minderåriga inte utnyttjar den här möjligheten att köpa alkohol ligger fortfarande på förvaltningen och restaurangerna att komma fram till och lösa.

 

 

 

 

 

 

 

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt