Annons:

HÄR ÄR RÄTTENS BEDÖMNING I FRÅGAN OM TVISTEN MELLAN ALV OCH POLISEN

Polismyndigheten tog ett felaktigt beslut. Det slår förvaltningsrätten tydligt fast i sin dom i tvisten mellan Astrid Lindgrens Värld och polisen.

Annons:

Astrid Lindgrens Värld får rätt av förvaltningsrätten i sin överklagan efter polisens beslut i somras, som tvingade parken att stänga. 

I sitt beslut skriver förvaltningsrätten att "det är i målet ostridigt att Astrid Lindgrens Världs verksamhet inte är tillstånds- eller anmälningspliktig enligt ordningslagen". 

Polismyndigheten har anfört att myndigheten endast har att tillämpa förordningen och avgöra vad som utgör en allmän sammankomst. 

"Förvaltningsrätten instämmer i bedömningen att det inte ankommer på Polismyndigheten att göra egna riskavvägningar avseende eventuell smittspridning. Omständigheter som rör eventuell trängsel och stora folksamlingar på Astrid Lindgrens Världs temapark, som inte omfattas av bestämmelserna i ordningslagen eller förordningen, kan därmed inte beaktas vid bedömningen av huruvida verksamhetens teaterföreställningar ska betraktas som en allmän sammankomst eller flera separata allmänna sammankomster", skriver rätten.

Nio separata sammankomster

Förvaltningsrätten anser att deltagarna vid respektive teaterföreställning anses delta vid nio separata allmänna sammankomster. Att teaterföreställningarna anordnas av samma arrangör föranleder ingen annan bedömning, menar rätten. 

Förvaltningsrätten menar också att det saknas betydelse att besökare löser biljett för tillgång till såväl park som teaterföreställningarna. 

"Besökarna har visserligen tillgång till samtliga teaterföreställningar inom området men då resterande verksamhet, utöver föreställningarna, inte omfattas av bestämmelserna i ordningslagen
eller förordningen kan besökarna inte anses ha tillgång till en allmän sammankomst", skriver rätten.

Rätten var enig

Sammanfattningsvis anser rätten att besökarna på ALV har tillgång till ett arrangemang där nio självständiga teaterföreställningar pågår, vlket är flera separata allmänna sammankomster, enligt rätten. 

"Ett sådant synsätt kan enligt förvaltningsrättens mening inte stå i strid mot förbudet mot att hålla allmänna sammankomster med fler än 50 deltagare, vilket var det antal som gällde enligt förordningen vid tidpunkten för det överklagade beslutet, i syfte att hindra smittspridning av virussjukdomen covid-19. Med ändring av villkoret i det överklagade beslutet förordnar förvaltningsrätten att det totala deltagarantalet enligt gällande förordning avser respektive teaterföreställning vid Astrid Lindgrens Värld", skriver förvaltningsrätten, som var enig i sin bedömning.

Här kan du läsa hur ALV:s vd Joacim Johansson reagerar på beskedet och här hur kommunalrådet Jacob Käll ser på det. 

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt