Annons:

SÅ SER DET UT MED ANTIKROPPAR I KOMMUNERNA

Foto: MostPhotos

SÅ SER DET UT MED ANTIKROPPAR I KOMMUNERNA

Elva procent av de som gjort antikroppstest i länet har också antikroppar. Nu kan vi berätta hur det ser ut på kommunnivå.
– Det är intressanta siffror på kommunnivå, säger smittskyddsläkaren Lisa Labbé Sandelin.

Annons:

I hela Kalmar län har 5 396 personer testat sig för om de har antikroppar mot covid-19. 602 personer av de som testat sig bär på antikroppar. Det utgör elva procent.

– De som provtagit sig i den statistiken är främst de som hade symtom i våras, men som inte fick provta sig då. Det är större sannolikt att just dessa har haft covid-19 än den övriga befolkningen. Jag tror att elva procent är lite högre än länet i stort, men siffrorna kan vara ännu högre lokalt. Därför kan det vara intressant att titta på det på kommunnivå, säger smittskyddsläkaren Lisa Labbé Sandelin.

I Kalmar kommun är det nästan 17 procent av de som testat sig som har antikroppar. I Hultsfreds kommun är det nio procent, i Västerviks kommun åtta procent och i Vimmerby kommun drygt fem procent.

– Det här är nog de kommuner där man också kan se störst spann i stort sett. Det är intressant att se hur det ser ut på kommunnivå och jag ska be dem att lägga till det i den dagliga statistiken, säger Labbé Sandelin. 

Hon säger också att man i Hultsfreds kommun, som haft en hög smittspridning de senaste veckorna, lär ha klart högre siffrorna inom ett par veckor.

– Det är inte säkert den senaste tidens ökning gett utslag än. Det finns också skillnader i hur många som gjort antikroppstester i de olika kommunerna.

I Kalmar kommun är det 1 889 personer som tagit ett antikroppstest. Motsvarande för Hultsfred, Vimmerby och Västervik är 161, 434 och 934.

Fakta

 

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt