Annons:

Här är grupperna som får vaccin först i Sverige

Bilden är en genrebild. Foto: MostPhotos

Här är grupperna som får vaccin först i Sverige

600 000 personer prioriteras när vaccineringen mot covid-19 kommer igång i Sverige. Det är sjuka äldre och personal på äldreboenden i hemtjänst som går först.

Annons:

På fredagen höll Folkhälsomyndigheten och regeringen en pressträff om vaccinprioriteringen. 

Fyra miljoner vaccindoser kommer att nå Sverige under det första kvartalet 2021. Det räcker då till hälften så många personer.

Riskgrupperna är dock fler än, omkring 2,6 miljoner människor, vilket innebär en stram prioritering.

– Det är de som är allra mest sårbara som kommer att prioriteras. De med högst dödlighet och sjuklighet, sa Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson under fredagens pressträff.

Äldre prioriteras

I första hand kommer vaccinerna ges till de 570 000 personer som bor på äldreboenden, äldre med hemtjänst och därefter personal på äldreboenden och inom hemtjänst. 

Johan Carlson säger att vaccinationen av dessa kan påbörjas redan i januari, men att det dröjer innan alla har vaccinerats.

– Det beror framförallt på hur snabbt leveranserna kommer.

Folkhälsomyndigheten tror inte att övriga i befolkningen kan vaccineras innan sommaren.

– Under det andra eller tredje kvartalet kommer vaccinet förmodligen att erbjudas de som inte är riskgrupper, sa vaccinsamordnaren Richard Bergström på pressträffen.

Gratis för den enskilde

Det innebär också att de som är rädda för biverkningar får en bättre överblick över hur vaccinet beter sig, menar Bergström. 

300 miljoner kronor avsätts av regeringen för att underlätta regionernas arbete med vaccinering. 4,5 miljarder kronor har tidigare avsatts till vaccinarbetet. 

Vaccinet kommer vara gratis för hela Sveriges befolkning, enligt Stefan Löfven. Det betyder att det inte kostar något för den enskilde. Däremot innebär vaccineringen stora kostnader för staten. 

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt