Annons:

Joacim Johansson hyser stora förhoppningar om att kunna öppna 28 maj. Foto: Simon Henriksson

ALV har satt sitt premiärdatum – då planerar parken att öppna

Mycket är förstås fortfarande ovisst. Men nu har Astrid Lindgrens Värld satt ett datum för när de planerar att öppna för säsongen 2021.
– Det känns jättebra verkligen, säger vd:n Joacim Johansson. 

Annons:

Pandemin satte käppar i hjulet för Astrid Lindgrens Värld 2020. Först sköt ALV fram sin öppning och när man väl hade slagit upp portarna till parken stängdes de snart igen.

Det beslutet, som togs av polismyndigheten, var dock felaktigt, enligt förvaltningsrätten. 

Men det blev en kostsam affär för Vimmerbys stora turistmagnet, som beräknats förlora 120 miljoner kronor på coronaåret 2020. 

Nu förbereder sig ALV för att kunna ha öppet den här sommaren och har satt ett premiärdatum. Den 28 maj 2021 planerar ALV att slå upp parken, vilket Vimmerby Tidning var först att rapportera om.

"Vi vet ännu inte vilka förutsättningar som kommer råda då, men vi ser positivt på att få öppna. I denna annorlunda tid, då ingenting är som det brukar, får vi alla anpassa oss och hitta nya sätt. Vi har anpassat vår verksamhet efter regeringens och Folkhälsomyndighetens rådande riktlinjer och rekommendationer och jobbat fram rutiner och åtgärder för att kunna öppna på ett så tryggt sätt som möjligt. Säsongens öppettider, teaterprogram och priser kommer släppas längre fram i vår", skriver ALV på sin hemsida.

"Känns verkligen jättebra"

Joacim Johansson säger så här om beskedet:

– Vi har tidigare sagt att vi öppnar i maj, men inte kommunicerat ut själva datumet även om vi haft det internt en tid. Den 28 maj kör vi igång och det känns verkligen jättebra. Internt har vi levt med datumet en tid och varit glada över det, säger parkens vd.

Inte för att vara en partydödare här, men vad känner du talar mer för er i år jämfört med förra året?

– Varför vi tror så mycket mer i år beror på flera olika skäl. Dels har domen om polisbeslutet som tvingades oss att stänga vunnit laga kraft. Vi kommer få spela flera scener framåt. Ytterligare detaljer kring restriktionsläget vet vi inte, men vårt antagande – utifrån hur förra sommarens smittspridning såg ut – är att det är ett annat läge. Öland var man rädd för skulle bli oerhört drabbat, men det blev inte så. Dessutom har man förhoppningsvis kommit vidare kring vaccineringen. Därför hoppas vi kunna genomföra aktiviteter då som vi inte kan nu. Jag tycker att det är ett rimligt antagande.

Samtliga miljöer igång

Astrid Lindgrens Värld kommer öppna med samtliga miljöer igång.

– Det brukar vi normalt inte göra, men vi inleder med fullt program som vi har under högsäsongsprogrammet. Det är en förändring vi gör. Vi förbereder oss också för många möjliga utvecklingsalternativ och det är självklart så att vi är förberedda på att vi i någon form måste begränsa antalet som är inne i parken, hålla ordning på köbildning, ha en ökad tillsyn på toaletter och tillhandahålla handspritstationer. Vi tycker att vi har ett bra läge, som vi aldrig fick chansen att visa ifjol.

Bokningsläget är över förväntan, menar Joacim Johansson.

– Vi har en halvering av antalet bokningar vid samma tidpunkt förra året. Då hade vi ett fantastiskt läge och vi tycker att det här är fantastiskt med utifrån läget. Vi vet att presumtiva gäster är mer försiktiga i dag, men det finns en stor efterfrågan. 

Har du någon förhoppning om att kunna ha öppet fullt ut under sommaren?

– Det är klart att den förhoppningen finns. Skulle jag säga något annat så skulle jag ljuga. När det kan komma är oklart. Målet är att det ska vara färdigvaccinerat till midsommar och mot slutet av sommaren, om alla är vaccinerade, får jag en bild av att restriktioner kan ha tagits bort. Men så är det inte när vi öppnar såklart. Vi planerar för olika nivåer av restriktioner.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt