Annons:

Undersköterska: ”Aldrig sett en chef på golvet under alla mina år”

En undersköterska som DV pratat med har aldrig sett en enhetschef jobba vårdnära. Foto: MostPhotos

Undersköterska: ”Aldrig sett en chef på golvet under alla mina år”

De vaccinerade enhetscheferna jobbar nära brukarna. Det hävdar både socialchefen Anette Nilsson och nämndens ordförande Lars Sandberg. En undersköterska som DV intervjuat har en helt annan bild.
– Både Anette och Lars ljuger. Jag blev så förbannad när jag läste det, säger hon.

Annons:

P4 Kalmars uppgifter om att fem enhetschefer inom äldreomsorgen i Vimmerby kommun fått vaccin skapade stor debatt under torsdagen. Kommunens version är att cheferna jobbar nära brukare och att de därmed bör ingå i fas ett.

Flera personer motsade den bilden på Facebook under torsdagen. I dag har Dagens Vimmerby kommit i kontakt med en undersköterska som har lång erfarenhet av äldreomsorgen i Vimmerby. Personen började arbeta i kommunen i början av 2000-talet. Hon ger en helt annan bild av arbetsplatsen. 

– Under mina år har jag aldrig varit med om att en chef varit i en vårdnära situation. Jag har hört om en chef som bytte om vid ett krisläge, men min chef sitter vid ett kontor i en annan del av byggnaden. Den kan komma till avdelningen med ett brev eller så, men hen jobbar inte på något sätt på golvet. Därför blev jag så förbannad när jag läste vad Anette och Lars sa. Bilden de ger stämmer ju inte. Jag undrar vad de menar när de säger att cheferna jobbar ute i verksamheterna?

Hur ser din chefs kontakt med brukarna ut?

– Om den kommer in till avdelningen så säger den väl hej till brukarna, men den sätter sig ju inte bredvid brukaren i soffan och är aldrig inne i brukarnas lägenheter. De gör inget vårdnära arbete som dusch eller städ eller är med och äter.

”Det är rena lögner”

I går berättade Dagens Vimmerby att 477 medarbetare inom vård och omsorg väntar på sin första dos vaccin.

– Vi har många vikarier som jobbar återkommande hos oss, de kan jag tycka bör gå före cheferna. De hoppar in på Vimarhaga ena dagen, Vidala i Södra Vi andra dagen och i hemtjänsten en tredje dag. De träffar ofantligt många och vi som är på golvet ska prioriteras först. Så har jag förstått att det ska vara. Min chef jobbar inte nära någon brukare och av kollegor har jag hört att två av de andra inte heller gör det. Vilka de två sista är som fått vaccin vet jag inte. 

Hur ser du på Nilssons och Sandbergs uttalanden?

– Det är rena lögner, absolut. Jag tycker att det är skrattretande. Är det total kris kanske en chef hoppar in, men på min enhet har det aldrig hänt. Det är väldigt ovanligt.

Har du någon förståelse för att arbetsgivaren anser att vissa chefer bör prioriteras i fas ett?

– Det hade jag haft om jag hade en chef som hoppar in när det behövs extrapersonal och man jobbar nära brukarna. Det är en helt annan sak.

Här kan du läsa intervjun med Anette Nilsson.

Här kan du läsa intervjun med Lars Sandberg (C).

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt