Annons:

Sandberg (C):

Lars Sandberg (C) har fullt förtroende för att allt har gått rätt till. Foto: Arkivbild

Sandberg (C): "Handlar inte om chefer som gått före i kön"

Socialnämndens ordförande, Lars Sandberg (C), delar socialchefen Anette Nilssons bild. Det handlar inte om några chefer som gått före i vaccinationskön.
– Jag tycker inte det är några konstigheter, säger han.

Annons:

P4 Kalmar berättade på torsdagsmorgonen att fem chefer i kommunen redan fått vaccin. Men kommunen menar inte att någon gått före i kön.

– Det är ingen som gått före, det första utskicket vi gjorde var till särskilt boende och de ingår i samma prioriteringsgrupp som övrig personal. De är medarbetare de också, säger HR-chefen Marie Halldén till P4 Kalmar.

Socialchefen Anette Nilsson kommenterade nyheten så här:

– De aktuella enhetscheferna jobbar ute i verksamheterna direkt med vårdtagarna. De kallas ibland första linje-chefer och är verksamhetsnära. Vi kan inte ha vård- och omsorgsboenden där vissa personer är vaccinerade och andra inte. Samtidigt finns det självklart andra enhetschefer inom våra verksamheter som inte får erbjudande om vaccinering. Vad gäller verksamhetschefer och förvaltningschefer så får inga av dessa erbjudande om vaccinering.

"Inga konstigheter"

Lars Sandberg är socialnämndens ordförande i Vimmerby kommun. Centerpartisten tycker inte att uppgifterna är anmärkningsvärda.

– Det enda jag kan säga i den här frågan är att jag får till mig vilka det är som vaccineras. Det är inte yrkesgrupper var för sig, utan det har att göra med hur nära brukare man jobbar. Det kan vara olika yrkesgrupper, men inte samtliga inom yrkesgrupperna. Det kan vara enhetschefer som fått det, men alla enhetschefer har inte fått det. Det baseras på hur nära brukarna man är och om man riskerar att smitta dem, säger Lars Sandberg. 

Har ni skött prioriteringsordningen från Folkhälsomyndigheten?

– Det tycker jag. När det gäller personalen är det inte vi inom socialnämnden som sköter vaccineringen, det är HR-avdelningen och Avonova. Det jag fått till mig är inte att yrkesgruppen enhetschefer eller verksamhetschefer vaccinerats, utan att det är några enstaka som är nära brukarna i sitt arbete. Jag tycker inte att det är några konstigheter. Vi ska skydda de äldre och de mest sköra och så länge det sköts är det bra. Det är precis så jag har fått till mig att det går till. 

Är det rimligt att enhetschefer vaccineras före annan personal som jobbar nära brukare?

– Jag har fullt förtroende för de riktlinjer som Folkhälsomyndigheten ger ut och vilka som ska vaccineras enligt dem och regionen. Spontant tänker jag att det är lika viktigt att alla brukare och alla medarbetare inom särskilt boende och LSS, som vi styr över, vaccineras lika snabbt. Det är viktigt att skydda dem. 

"Handlar om att skydda de äldre"

Lars Sandberg tror inte att de som kritiserar att dessa enhetschefer fått vaccin har hela bilden. 

– Man får en uppfattning om att det är chefer och förstår inte att de jobbar direkt med brukare. Syftet är att skydda de äldre och jag tycker att det är jätteviktigt att man inte gör avsteg från det. Så får det inte vara. Jag vet att det har skett på andra ställen, men så får det inte vara. Här handlar det inte om att några chefer gått före i kön.

Så det handlar om att skydda de äldre och inte få förtur till vaccin i de här fallen?

– Jag är helt övertygad om att det handlar om att skydda de äldre.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt