Annons:

Hård kritik mot familjerådgivningen:

Foto: Arkivbild

Hård kritik mot familjerådgivningen: "Utestänger dem med mest behov av hjälp"

Ingen information på hemsidan, och ändrade förutsättningar som utestänger de medborgare som är i mest behov av hjälp och stöttning. En kvinna riktar hård kritik mot Vimmerby kommuns familjerådgivning.

Annons:

Kommunens familjerådgivning finns till för att stötta och ge råd när vi får problem i våra nära relationer eller har hamnat i en kris av något slag – en utomstående hjälp som kan innebära en möjlighet att komma vidare.

Vimmerby kommun köper familjerådgivning av Västerviks kommun, vilket innebär att familjerådgivare finns på plats i Vimmerby en dag i veckan. Under hösten/vintern har det inte fungerat riktigt som det ska.

Ingen information på hemsidan

En kvinna bosatt i Vimmerby kommun, vi kan kalla henne Maria, berättar:

– I slutet av september 2020 fick vi veta av den som höll i samtalen att hen nu var sjukskriven och därför var vår tid tvungen att bokas av.

– I början av november fick vi på nytt ett sms som nu informerade oss om att hen slutat och att tjänsten skulle lysas ut på nytt. Ingen information om detta kom upp på kommunens hemsida och ingen följde heller upp med oss familjer som redan nyttjade familjerådgivningen, säger hon.

Tuff situation

Lotta Philipsson, individ- och familjeomsorgschef på Vimmerby kommun, beskriver situationen på familjerådgivningen i Västervik som ”tuff” under hösten, med många sjukskrivningar bland personalen.

– I samband med sjukskrivningarna har varken Vimmerby eller Västervik lagt ut information på hemsidan, och det är så klart en miss. Vi har haft tydlig information på vår telefonsvarare vad som händer och hur man går till väga. Om man har lämnat meddelande så har man också blivit kontaktad av en familjerådgivare.

– Vad gäller hemsidan ska vi dock bättra oss. Man söker information på andra sätt i dag, så det tar vi absolut till oss, säger hon.

Byte av dag skapar problem

Men kritiken stannar inte där. När Maria ringde familjerådgivningen under den här perioden fick hon besked att det skulle komma i gång igen i mars, men att de nu bytt dag.

– Tidigare erbjöds familjerådgivningen i Vimmerby på torsdagar, men nu ska måndagar gälla i stället, berättar hon, vilket även bekräftas av Lotta Philipsson.

Problemet för Maria, och många andra är, att den förskola hennes barn går på erbjuder allmän förskola tisdag till torsdag, inte måndagar med andra ord.

– Jag påtalade att det var tråkigt att kommunens olika verksamheter inte kan samverka bättre då arbetslöshet trots allt är en riskfaktor för konflikter i en familjerelation, och nu erbjuds inte längre familjerådgivningen i Vimmerby på en tid som fungerar för många av dessa familjer.

Svar i brev 

Lotta Philipsson har svarat Maria i ett brev, där hon bland annat skriver följande:

”Tyvärr så kan inte familjerådgivningen ta hänsyn till olika tider inom barnomsorgen. Måndagar kommer att vara den dag som gäller för Vimmerby då familjerådgivningen även arbetar i flera kommuner än Vimmerby och Västervik. Fungerar inte måndagar finns alltid möjligheten att åka till Västervik andra dagar än måndagar och ha samtalen där.”

Utestänger de med mest behov

Ett förslag som Maria och andra drabbade ges är att man kan åka till Västervik någon av de andra dagarna och träffa familjerådgivningen där i stället.

– Det innebär bara i restid 1,5-2 timmar beroende på vägarbeten om man har egen bil, och till och med längre om man är beroende av busstiderna. Sedan tillkommer samtalstiden. Detta låter sig inte göras under de fem timmar man får ha barnet i förskolan.

– Med detta beslut blir familjerådgivningen en tjänst som utestänger de medborgare som är i mest behov av hjälp och stöttning, säger Maria.

Möjligt att skifta dag 

Lotta Philipsson berättar att det kan finnas andra vägar att gå.

– Vi har skyldighet att tillhandahålla familjerådgivning, och det gör vi. Eftersom vi köper tjänsten av Västerviks kommun i samverkan med flera andra kommuner (Hultsfred och Oskarshamn) finns det många parametrar att ta hänsyn till. All offentlig verksamhet kan tyvärr inte connecta med varandra.

– Rent hypotetiskt kan jag förstå svårigheten, men jag tänker att om behovet verkligen finns så kanske man kan prata med barnomsorgen och lösa det. Vi försöker alltid vara flexibla, så man ska absolut prata med familjerådgivarna om att skifta dag.

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt