Annons:

Axelssons i Aby bygger ytterligare tre tunnlar till hallon. Foto: Axelssons i Aby

Axelssons i Aby bygger fler hallontunnlar: ”Stor efterfrågan”

Axelssons i Aby hållit på med hallon i några år och tar nästa steg. De går från två till fem tunnlar för hallon. 
– Det är stor efterfrågan på hallon, säger Patrik Axelsson, vd på Axelssons i Aby.

Annons:

Våren 2018 planterade Axelssons i Aby de första hallonen i två tunnlar (växthus) på totalt 2 000 kvadratmeter. Odlingstunnlarna har varit öppna för självplockning både 2019 och 2020 och intresset har varit väldigt stort. 

Nu har Axelssons i Aby bestämt sig för att satsa vidare på hallon. 

– Vi har haft två hallontunnlar och utökar nu med tre tunnlar. Vi utökar med 3 000 kvadratmeter så vi kommer ha 5 000 kvadratmeter hallon. Det är stor efterfrågan på hallon, både vad gäller självplockningen och försäljningen. Det är väldigt spännande, säger Patrik Axelsson. 

Helautomatiserat system

De tre nya tunnlarna har placerats där de redan befintliga tunnlarna finns på gården. Tälttunnlarna är 120 meter långa så de kommer ha 5 000 kvadratmeter hallon denna sommar. 

– Tunnlarna är på plats men det finns ingen plast på utan det kommer inom ett par veckor. Bågarna är byggda. Det var mycket jobb och skruvande i ett par veckor, säger Axelsson och fortsätter: 

– Vi ska köra igång bevattningssystemet nästa vecka. Det är ett automatiserat system som tillför vatten och växtnäring varje timme.

Patrik Axelsson berättar också att skördeperioden kommer bli längre än tidigare. 

– Jag vågar inte säga om vi kommer plantera en eller två gånger men det kommer bli en betydligt längre skördeperiod. Vi kan börja skörda i början av juli, hålla på hela augusti och kanske lite in i september. Det blir en lång säsong med mycket bra hallon. Det blir nya plantor också. 

500 ton potatis ska sorteras

Säsongen närmar sig med stormsteg och Axelssons i Aby förbereder sättpotatis som sätts i marken för att ge årets skörd. 

– Vi ska sortera fram 500 000 kilo (500 ton) sättpotatis i storlekar som ska sättas ner i jorden i april och maj. Det är något som vi börjar med i mitten av april. 

Det finns precis som tidigare år 20 jordgubbstunnlar på gården. 

– Det är ganska oförändrat. Vi utökade för ett par år sedan så vi har två hektar jordgubbar under tak och totalt 20 hektar jordgubbar på hela gården. 

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagensvimmerby.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt