Annons:

SLÅR LARM: ”Vi har många svårt sjuka patienter födda på 60-, 70- och 80-talen”

Just nu ökar antalet patienter som insjuknat i Covid-19 och många av den är i yngre åldrar.

SLÅR LARM: ”Vi har många svårt sjuka patienter födda på 60-, 70- och 80-talen”

Antalet svårt sjuka patienter som drabbats av Covid-19 ökar. Det märks inte minst på Västerviks sjukhus, där antalet inlagda patienter fortsätter växa
– Nu ser vi en kraftig ökning av personer som är födda på 60-, 70- och 80-talen, en grupp som vi tidigare inte såg söka vård i den omfattningen som görs nu, säger chefläkare Anna Michaëlsson, vid Västerviks sjukhus.  

Annons:

Trycket på sjukvården ökar igen. Fler söker vård för Covid-19 och fler personer läggs in på Covid-19-avdelningen på Västerviks sjukhus. Det som sticker ut nu är att det är personer i de yrkesverksamma åldrarna som söker vård och många av dem blir också väldigt sjuka.

– Vi har haft en full Covid-avdelning fram till idag. Nu finns det någon plats kvar. Vi ser ingen minskning på antalet personer som söker vård. Tyvärr är det fler som insjuknar och fler som behöver sjukhusvård, säger Anna Michaëlsson.

Hon berättar att den avmattning som man hoppats på efter att alla äldre som bor på särskilda boenden blivit vaccinerade inte har inträffat. Tvärtom.

– Nu ser vi att många av de patienter som ligger inne och får sjukhusvård är födda på 60-, 70- och 80-talen. Det är yngre personer som blivit väldigt sjuka och behöver mycket vård, säger Anna Michaëlsson.

Finns inget botemedel

Många av de personer som har insjuknat och som söker vård får vårdas hemma.

– De kommer in till sjukvården och man mäter syremättnaden i blodet. Bedömer man att patienten kan vårdas hemma så skickas de hem och får söka vård på nytt om de blir sämre. Det finns inget botemedel, ingenting man kan äta eller göra för att bli frisk. Det är en mycket svår sjukdom, säger Anna Michaëlsson.

Vad beror det på att fler unga blir svårt sjuka i Covid-19 nu?

– Det är den brittiska varianten av Covid-19 som sprider sig i samhället just nu.

Kan man göra någonting för att inte bli sjuk?

– Nej det finns ingenting annat än att hålla avstånd och undvika folksamlingar. Det finns inget botemedel för att bli frisk. Det vi inom vården hoppas på är att alla som erbjuds vaccin tackar ja till det.

Tycker du att människor ska vaccinera sig?

– Självklart! Man kan inte tvinga någon att vaccinera sig men det är okunnigt att inte göra det. De som tackar nej till vaccinet borde komma till Covid-19-avdelningen och se hur svårt sjuka patienter som ligger här. Då kanske de inser vilken hemsk sjukdom det här är, säger Anna Michaëlsson.

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt