Annons:

Ny uppmaning från regionen – då ska du testa dig

Region Kalmar vill att alla som varit utsatta för smitta ska testa sig. Foto: MostPhotos

Ny uppmaning från regionen – då ska du testa dig

Smittspridningen i länet skenar och den brittiska mutationen står för enorma 80-90 procent av alla fall just nu. Region Kalmar förändrar nu sina rekommendationer om när en person ska testa sig.

Annons:

Nu uppmanas alla som varit i nära kontakt med en person som konstaterats smittad att testa sig för covid-19. Det gäller alltså oavsett om personen haft symtom eller inte.

Med ”nära kontakt” menas att man under 15 minuter vistats närmare än två meter från en person som visat sig vara smittad.

– Man ska testa sig så fort som möjligt och om man får ett negativt svar ska man göra det ytterligare en gång fem dagar efter kontakten. Har det gått mer än fyra dagar räcker det med ett test. Om det gått mer än sju dagar sedan kontakten behöver man inte testa sig, säger Lisa Labbé Sandelin i både ett pressmeddelande och på den pressträff som hölls under dagen.

"All time high"

Andelen smittade av de personer som självtestar sig bedöms vara ”all time high” i länet och smittspårningsenheten får också rekordmånga samtal om klusterutbrott. För att hantera situationen har smittspårningsenheten förstärkts under förra veckan.

Den tredje vågen slår hårt mot Region Kalmar och fler yngre personer vårdas på sjukhus. Snittåldern bland de som vårdas på sjukhus är nu 58 år. Före jul var samma siffra 68 år.

Den brittiska mutationen tros vara orsaken.

”Det finns en tydlig koppling mellan denna mutation och ett mer dramatiskt förlopp när det gäller smittspridning vid utbrott på arbetsplatser och i andra verksamheter”, skriver Region Kalmar.

– Den brittiska varianten har spridit sig söderut i länet och nu är det i Kalmar kommun som fallen ökar mest. Det är ett allvarligt smittläge med en stor ökning i de yrkesverksamma åldrarna 21 år och uppåt, säger smittskyddsläkare Lisa Labbé Sandelin.

Pressträffen pågår och du kan se den här. 

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt