Annons:

Vaccineringen med Astras vaccin återupptas – men bara för vissa grupper

Astra Zenecas vaccin rekommenderas åter att användas. Bilden är en genrebild. Foto: MostPhotos

Vaccineringen med Astras vaccin återupptas – men bara för vissa grupper

Astra Zenecas vaccin kommer åter börja användas i Sverige. Personer över 65 år ska få vaccinet. För yngre gäller fortsatt paus, skriver Folkhälsomyndigheten i ett pressmeddelande. 

Annons:

Förra veckan slog den europeiska läkemedelsmyndigheten, EMA, fast att nyttan med vaccinet från Astra Zeneca är större än riskerna. 

"Det går dock inte att utesluta att vissa sällsynta fall av allvarliga biverkningar kan ha koppling till vaccinet. Dessa misstänkta fall har dock hittills enbart rapporterats bland yngre personer, inte hos någon som är över 65 enligt Europeiska Läkemedelsmyndigheten (EMA) och svenska Läkemedelsverket", skriver FHM i ett pressmeddelande.

Därför har myndigheten beslutat att rekommendera landets regioner att häva pausen för användandet av Astras vaccin till personer över 65 år. Under 65 år fortsätter dock pausen. 

– Astra Zeneca är ett väldigt bra vaccin. Skyddsfaktorn för de över 65 år är väldigt väl, säger statsepidemiolog Anders Tegnell på den pågående presskonferensen. 

Enligt pressmeddelandet skyddar Astra Zenecas vaccin effektivt mot sjukdom, svår sjukdom och död i covid-19. 

– Vaccinet gör mycket stor nytta för de äldre, många blir svårt sjuka i covid-19 varje dag. Samtidigt har vi inte sett risk för de här sällsynta och allvarliga biverkningarna hos äldre. Det är bakgrunden till att vi häver pausen för personer över 65 år, säger Johan Carlson, generaldirektör på Folkhälsomyndigheten.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt