Annons:

Här är kommundirektörens nya lön – kliver över 100 000 i månaden

Carolina Leijonram tjänar nu över 100 000 kronor i månaden. Foto: Arkivbild

Här är kommundirektörens nya lön – kliver över 100 000 i månaden

Kommundirektören Carolina Leijonram kliver över 100 000 kronor efter det senaste påslaget. Hennes rekordsena lön för 2020 har precis satts och Leijonram tjänar nu 103 400 kronor i månaden.
– Det är en hög lön, säger kommunstyrelsens ordförande Jacob Käll (C).

Annons:

När det gällde lönen för 2019 drog även den ut på tiden. Men lönen för 2020 tog ännu längre tid. Först nu är det klart vad Carolina Leijonram tjänade under fjolåret. 

Hennes lön höjs med 3 500 kronor i månaden från och med 1 april förra året. Det innebär att Leijonrams lön nu uppgår till 103 400 kronor i månaden. Under 2019 hade hon en lön på 99 900 kronor. Ökningen motsvarar 3,5 procent. 

När Carolina Leijonram inledde sitt arbete som kommundirektör 2010 tjänade hon 61 000 kronor.

– Det har inte varit något knepigt alls med förhandlingen, säger kommunalrådet Jacob Käll (C), som ansvarar för kommundirektörens lönesättning.

Många i allmänheten tycker nog att 103 400 kronor är en väldigt hög lön. Vad tänker du om det?

– Det tycker jag också, det är en hög lön. Generellt sett skulle jag säga att löner i kommuner har ökat, men det är också komplexare arbetsuppgifter. Det läggs mycket ansvar på kommunerna i olika frågor och därmed hamnar ansvaret på de högsta tjänstemännen.

Sent satt lön

Lönen gäller alltså för 2020 och Leijonram kommer få pengarna utbetalt retroaktivt. Att det dröjt så här länge gör att det snart är dags att titta på lönen för 2021 också.

– Ja, det är snart dags för det. 

Kommer hennes lön även i fortsättningen att sättas så här sent?

– Nej. Vi vill ha mer och mer av ett helhetsgrepp och ha samråd mellan kommunen och bolagen. Men avtalen för både VEMAB och Vimarhem kom senare än det som gäller för kommunen. Då ville vi sätta lönerna samtidigt när vi hade alla fakta på bordet. Men riktigt så här sent ska det inte behöva bli.

En stor fråga har varit att Carolina Leijonram ska bli löneledande i kommunkoncernen. Den högsta chefen i kommunen har högst lön, men hon saknar förmåner som VEMAB:s vd Torbjörn Swahn har. Swahn har 35 semesterdagar och en tjänstebil som får användas privat och disponeras av en familjemedlem. Det gör att det samlade värdet på hans avtal är bättre.

– Det är ett gammalt beslut på att vi vill att Carolina ska vara löneledande, säger Käll.

Är hon löneledande nu?

– Det blir lite att jämföra äpplen med päron. Carolina har en helt ren lön. Hon har ingen extra semester och ingen tjänstebil. I det här räknar vi in alla förmåner man har i lönesättningen.

Så svaret på frågan är?

– Att det är ett snäpp kvar innan hon blir löneledande. Torbjörn har högre förmåner.

Vad tänker du om det?

– Jag tänker inte så mycket på det. Jag vill vara noggrann med att säga att inga lönesättningsprinciper ska förhandlas om med de som redan är anställda. På sikt vill vi ha raka löner rätt över för att göra det transparent och enkelt, men det är inte aktuellt att omförhandla några förmåner. Lagda kort ligger, men det finns många kommuner som gjort så.

Varför är det viktigt att Leijonram är löneledande?

– Hon har större ansvar och därför är det rimligt att hon är det. Hon är chef över cirka 1 500 anställda.

"Gjort rejäla lönekliv"

Att Leijonrams lön höjts med cirka 45 000 kronor på tio år säger inget om den fortsatta löneutecklingen, enligt Käll. 

– Jag har sett tidigare att hon gjort rejäla lönekliv, men hon har också jobbat i tio år och är väl meriterad. När hon kom in hade hon ingen erfarenhet och det har varit en resa för henne också.

Är det motiverande?

– Det är den verklighet vi lever i. Ska du rekrytera en kommundirektör med den erfarenhet som Carolina har, så hade det nog blivit en kraftig löneökning. Hade hon varit kommundirektör någon annanstans innan hon kom hit hade säkert ingångslönen varit en annan. 

Hur är ditt förtroende för Carolina Leijonram som kommundirektör?

– Jag har ett väldigt stort förtroende för Carolina. Hon har fått ytterligare en arbetsuppgift med krisledningsarbetet och det har hon gjort mycket bra. 

Kommundirektören har valt att avstå att kommentera sin nya lön.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt