Annons:

Så förbereder sig Vimmerby för en flyktingvåg från Ukraina

Kommundirektör Carolina Leijonram säger att kommunen ser över vilka resurser de har att ta emot krigsflyktingar från Ukraina.

Så förbereder sig Vimmerby för en flyktingvåg från Ukraina

Antalet som flyr Ukraina ökar varje dag efter Rysslands invasion förra veckan. Vimmerby kommun har börjat förbereda sig inför en eventuell flyktingvåg.
– Mentalt har vi börjat rusta oss, säger kommundirektören Carolina Leijonram.

Annons:

FN:s flyktingsorgan UNHCR bedömer att runt fyra miljoner människor kan komma att lämna Ukraina. Närmare 80 000 ukrainare skulle kunna söka sig till Sverige, enligt bedömare. 

Antalet som flyr Ukraina på grund av det pågående kriget ökar varje minut.

Vimmerby kommun hade ett internt möte i måndags och följer utvecklingen hela tiden.

– Vi har träffats i politiken tillsammans med kommundirektören. Carolina har kontakten med koncernledningen, men vi har inte bildat någon särskild grupp för detta. Vi har lyft upp frågan och har den på agendan, säger kommunalrådet Jacob Käll (C).

Han säger att kommunen ännu inte fått några signaler från Migrationsverket.

– Vi får se vad de kommer med framöver, men vi har inte tagit något formellt beslut om hur många vi kan ta emot. Vi har inte sagt att vi kan ta emot x antal, utan vi har börjat se över vad det finns för lokaler att tillhandahålla. Det finns vakanser på Vimarhem. 

Ser över Vimarhems lokaler

Migrationsverket har i många år hyrt ett stort lägenhetshus i Storebro. Huset står nu helt tomt, men skulle förstås kunna bli bostäder för ukrainska flyktingar.

– Jag vet inte vilket skick det är i, men det är förstås något vi får titta på. Vi ser över Vimarhems lokaler och är beredda på frågan om att gå utanför vår kvot, säger Jacob Käll.

Kommer ni stå med öppna armar?

– Vi har inte hunnit ta några formella beslut men frågan är uppe på dagodningen och vi kommer hjälpa till så länge vi kan ta emot folk på ett vettigt sätt. Vi lär prata om den här frågan på vår krisledningsgrupp. Vi följer utvecklingen.

"Börjat rusta"

Kommundirektör Carolina Leijonram säger att man påbörjat diskussioner.

– Jag har möte med regionen i morgon med alla kommundirektörer och får säkert mer information senare i veckan. Mentalt har vi börjat rusta oss och vi ser över vad vi har för resurser, vilket ansvar andra myndigheter tar och hur en ny flyktingvåg kommer påverka oss, säger hon. 

Några formella beslut är alltså ännu inte tagna.

– Vi har börjat titta på vad vi har för resurser, lokaler och bostäder om det blir så att vi behöver hjälpa till med att ta emot personer från Ukraina som är i behov av hjälp.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt