Annons:

Här är Swahns nya lön – förmånerna gör honom löneledande

VEMAB:s vd Torbjörn Swahn är fortsatt löneledande. Foto: Simon Henriksson

Här är Swahns nya lön – förmånerna gör honom löneledande

VEMAB:s vd Torbjörn Swahn får löneförhöjning med 2 400 kronor i månaden. Totalt tjänar han nu 97 900 kronor i månaden. Lägre lön än kommundirektören Carolina Leijonram men hans förmåner gör honom löneledande.

Annons:

Det finns ett mål hos den politiska ledningen att kommundirektören Carolina Leijonram ska bli löneledande i kommunkoncernen. Det sker inte nu. 

Leijonrams nya lön är 103 400 kronor i månaden. I rena pengar är det mer än vad Torbjörn Swahn har, men han har förmåner som kommundirektören saknar.

Vimmerby Energi- och Miljö AB:s vd har 35 semesterdagar och en tjänstebil som får användas privat och disponeras av en familjemedlem. Det gör att det samlade värdet på hans avtal är högre.

– De förmåner som finns sedan tidigare har inte förändrats i och med lönerevisionen för 2020. Erfarenheten visar att en rak lön i stället för förmåner har sina fördelar, men det är ju en fråga som främst blir aktuell i händelse av en nyrekrytering och inte under pågående anställning, säger VEMAB:s ordförande Ola Gustafsson.

Tycker du att dessa förmåner är rimliga?

– Jag tror att du förstår att det skulle vara väldigt märkligt om jag som arbetsgivarrepresentant skulle recensera en enskild anställds befintliga anställningsavtal. Det jag tillsammans med övriga styrelseledamöter i bolaget, efter samråd med Vimmerby kommun Förvaltnings AB, har gjort är att fastställa hur stor löneökningen ska vara vid den årliga lönerevisionen.

"Rimlig höjning"

Den nya lönen för Torbjörn Swahn är 97 900 kronor i månaden. För vd-uppdraget i Vimmerby Fibernät AB får han 10 000 kronor i månaden, vilket är inräknat i den summa som nämndes tidigare. Löneökningen för 2020 ligger på 2 400 kronor i månaden. 

– Löneprocessen för hela bolaget har till följd av uppskjutna centrala avtal på grund av pandemin försenats och vd:s lönerevision brukar genomföras när övriga löner är satta.

Är målsättningen att lönen för 2021 ska sättas tidigare än lönen för 2020?

– Ja, definitivt. Nu behöver vi inte vänta in de centrala avtalen.

Vad tänker du om den lön Torbjörn Swahn har nu?

– Jag tycker att höjningen i 2020 års lönerevision är rimlig i relation till övriga yrkesgrupper inom koncernen.

Det har pratats om att Carolina Leijonram ska bli löneledande. Hur ser du på det och försvårar det ditt arbete med att sätta en lön för Swahn?

– Jag tycker att det är en rimlig målsättning att kommundirektören tillika koncernchefen ska vara löneledande och det upplever jag är en allmän uppfattning inom den politiska ledningen. Bedömningen inför lönerevisionen för de kommunala bolagens verkställande direktörer har gjorts i samråd med styrelsen för VKF i enlighet med ägardirektiven där syftet är att få en helhetssyn för de ledande positionerna inom koncernen.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt