Annons:

DÄRFÖR DRÖJER BESKEDET OM LEIJONRAMS NYA LÖN

Ingela Nilsson Nachtweij och Carolina Leijonram är ännu inte överens om den senares nya lön. DV kan i dag berättar varför. Foto: Simon Henriksson/Jakob Karlsson. Bilden är ett montage.

DÄRFÖR DRÖJER BESKEDET OM LEIJONRAMS NYA LÖN

Kommundirektören Carolina Leijonram och kommunalrådet Ingela Nilsson Nachtweij är ännu inte överens om Leijonrams nya lön. Dagens Vimmerby kan i dag berätta bakgrunden till att förhandlingen pausat – och den finns i ett av de kommunala bolagen.
– Carolina har bestämt att vi ska diskutera hennes lön lite senare, säger kommunalrådet Ingela Nilsson Nachtweij (C).

Annons:

2016 anställdes Torbjörn Swahn som vd i Vimmerby Energi & Miljö AB. Han fick då en lön på 73 000 kronor per månad. Tre år senare har lönen för vd-uppdraget höjts med 15,8 procent – men 2018 blev Svahn även vd för det nybildade kommunala bolaget Vimmerby Fibernät AB. För det har Swahn en ersättning på 10 000 kronor per månad. 2019 ligger alltså lönen på 94 500 kronor – en höjning med 29,5 procent på tre år.

 Får använda tjänstebil privat

Utöver det har Swahn 35 semesterdagar, vilket är tio fler än det vanliga. Dessutom har han en tjänstebil som även får användas privat och disponeras av en familjemedlem. ”Bolaget ska stå för samtliga kostnader för bilen, inklusive drivmedel, reparationer, försäkringar och dylikt”, står det i avtalet.

Kommunen står alltså för bensinen till Swahns samtliga privata resor med bilen, vilket förstås är en skattepliktig förmån.

Någon beräkning för vad förmånerna är värda finns inte, men det är står utom tvivel att värdet av Swahns avtal är klart högre än Carolina Leijonram. Den senare hade en grundlön på 96 250 kronor förra året, men ingen av de förmåner som Swahns avtal innehåller och inte heller sju semesterveckor.

När det gäller fallskärm har både Swahn och Leijonram en uppsägningstid på sex månader och en fallskärm på 18 månader. Från det år Leijonram fyller 55 är fallskärmen 24 månader.

 Har en högre position

Där ligger också kärnan till att Leijonram och Nilsson Nachtweij ännu inte kommit överens om den nya ersättningen. Leijonram är koncernchef för kommunens moderbolag. Hon har därmed en högre position än Svahn och är hans chef inom kommunkoncernen. 

Enligt flera uppgiftslämnare till DV har Leijonram motiverat en högre lön med att hon som kommundirektör ska vara löneledande i kommunen. 

– Carolina har bestämt att vi ska diskutera hennes lön lite senare och jag har inte pratat med henne sedan Torbjörns lön var satt. Carolina ville att båda lönerna för bolagsdirektörerna skulle vara satta och vi har inte fortsatt prata lön efter det. Vi får återuppta det så småningom och har inte sagt något datum.

Försvårar Swahns avtal din förhandling med Leijonram?

– Det kan det göra, men det vet jag inte än eftersom vi inte har pratat. Vi har så mycket annat att göra.

Ser du något problem med att en vd i ett bolag har högre ersättning än kommundirektören?

– Jag har ingen synpunkt för det eftersom vi ännu inte fastställt Carolinas lön.

Har Leijonram framfört att hon ska vara löneledande i kommunkoncernen?

– Det får du fråga henne om.

Jag frågar dig.

– Vårt samtal ska jag inte referera i media. Det är en förhandling mellan henne och mig och jag hoppas att vi ska klara av att komma överens för det är inte så lätt.

Hur ser du på att Swahn har två veckors mer semester än övriga?

– Hans lön sätts av styrelseordföranden och jag har ingen åsikt. Det är ganska svåra frågor. Det är en viss skillnad mellan bolag och kommundirektör, vi har exempelvis en princip som innebär att jag inte får ge Carolina extra semesterdagar. Torbjörns förmåner har förhandlats av den förra majoriteten.

Ser du en poäng med att samma regler för semester gäller för alla?

– Det kan jag tänka mig för det är ändå en koncern.

Hur ser du på att VEMAB står för drivmedel även vid privata resor?

– Det är lite ovanligt kan jag säga och det är inte speciellt bra, men det är inte jag som har bestämt det.

Anser du att kommundirektören ska vara löneledande i koncernen?

– Det har jag redan svarat på.

Nej, det har du inte. Det är en rak ja/nej-fråga.

– Inga kommentarer.

Något datum för förhandlingen är alltså inte satt.

– Lönen ska vara satt senast 31 december och Mönsterås har inte heller påbörjat någon förhandling. Det är inte direkt ovanligt.

Fotnot: Hur Carolina Leijonram ser på processen återkommer DV med senare under dagen. 

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt