Annons:

JÄTTEVARSLET: Hundratals jobb försvinner från OKG

OKG varslar 280 av företagets anställda i Oskarshamn. Foto: OKG/Pressbild

JÄTTEVARSLET: Hundratals jobb försvinner från OKG

280 tjänster ska bort på OKG i Oskarshamn. Det ska ske successivt under de kommande tre åren, skriver företaget i ett pressmeddelande.

Annons:

Det var på onsdagen som OKG lade ett varsel om en successiv reduktion av bemanningen med 280 tjänster. Det ska vara ett led i arbetet med att anpassa organisationen till en långsiktig drift av Oskarshamn 3 parallellt med en ansvarsfull avveckling av Oskarshamn 1 och 2. Varslet motiveras också av att de båda reaktorerna beslutats stängas på kort tid. 

– En stängning av två reaktorer i förtid innebär dramatiskt förändrade förutsättningar för oss, säger OKG:s vd Johan Dasht i pressmeddelandet och fortsätter:

– Efter att besluten fattades i fjol har vi inlett en anpassning av verksamheten i sin helhet. Det har medfört att nästan 500 arbetstillfällen redan försvunnit från Simpevarpshalvön. Merparten av den minskningen hänförs till allt färre och mindre omfattande kontrakt med underleverantörer och konsultfirmor. Det har även blivit allt tydligare att naturliga avgångar inte är tillräckligt.

Nu väntar förhandlingar med de fackliga organisationerna om att successivt minska antalet anställda, förhandlingar som väntas pågå de närmaste månaderna.

OKG ska hålla en presskonferens vid 16-tiden på onsdagen. 

Även Oskarshamns kommun har gått ut med ett pressmeddelande. Kommunstyrelsens ordförande Peter Wretlund (S) kommenterar jättevarslet så här. 

– Vi förväntar oss att företaget OKG och dess ägare Uniper tar ett stort ansvar för den personal som drabbas. Vi som kommun kommer träffa företagsledningen under morgondagen och kommer att göra allt som står i vår makt för att hantera den uppkomna situationen.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt