Annons:

Nu ska organiserad rasism kunna ge fängelse

Justitieminister Morgan Johansson (S) hade velat gå ännu längre. Foto: Bildbyrån

Nu ska organiserad rasism kunna ge fängelse

Organiserad rasism ska bli straffbart och deltagande i rasistiska organisationer kunna ge fängelse. Det föreslår nu en oenig parlamentarisk kommitté. 

Annons:

Beskedet kom på en pressträff tidigare under veckan. Den parlamentariska kommittén är förvisso oenig, men förslaget är att deltagande i rasistiska organisationer ska vara straffbart. 

Det ska kunna ge upp till två års fängelse och fyra år i grova fall. Justitieminister Morgan Johansson (S) hade helst velat gå längre och även ges möjlighet att upplösa organisationerna. 

– Samhällsutvecklingen har blivit sådan att skälen för ett förbud mot rasistiska organisationer med tillräcklig styrka väger över de skäl som talar emot ett förbud, säger justitierådet Dag Mattsson, som lett kommitténs arbete, enligt TT.

Det ska finnas flera indikationer på att den rasistiska förföljelsebrottsligheten ökar i omfattning.

– På sikt kan de här rasistiska organisationerna allvarligt hota den ordning och säkerhet som bör råda i det svenska samhället, säger Mattsson.

Med rasistiska organisationer åsyftas organisationer vars verksamhet innebär förföljelse av folkgrupper på grund av bland annat etniskt ursprung.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt