Annons:

FHM tar fram nya scenarier:

Till sommaren kan epidemin ebba ut, enligt FHM:s generaldirektör Johan Carlson. Foto: Simon Hastegård/Bildbyrån

FHM tar fram nya scenarier: "Då kan epidemin ebba ut"

Fortsätter vaccinationstakten och rekommendationer och restriktioner följs kan epidemin ebba ut under sommaren. Det säger Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson.

Annons:

Under torsdagen presenterar Folkhälsomyndighten nya scenarier för smittspridningen i Sverige de kommande tre månaderna. Ett scenario är att smittspridningen kommer minska från och med nu eller mitten av maj till låga nivåer i mitten av juli och augusti. 

– Det förutsätter att kontakterna hålls på en liknande nivå som under våren, säger Johan Carlson. 

Men minskar följsamheten kan smittspridningen ta en annan väg. 

– Då ser vi att vi får en ökad smittspridning nu och framåt en bra bit in på juni för att sedan sjunka ganska brant på grund av vaccinationerna. Men då får vi en ganska kraftig smittspridning hela sommaren.

Budskapet till svenska folket är tydligt, menar generaldirektören.

– Det är ganska tydligt: om vaccinationerna fortsätter som nu, folk vaccinerar sig med båda doser, om man håller i och följer rekommendationer och regler så ebbar epidemin ut under sommaren. Vi har en kvarstående smittspridning men epidemin som vi känner den nu kommer att vara över, säger Johan Carlson.

Scenarierna har tagits fram med undersökningar av antalet fall fram till 25 april samt en rad andra faktorer. FHM är tydliga med att detta är scenarier och inte prognoser. Scenarierna kan komma att påverka eventuella lättnader av restriktioner under maj månad.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt